dinsdag, 29. juli 2008 - 11:13

Consumentenvertrouwen stort in

Den Haag

Het vertrouwen van de consument is in juli verder gekelderd. De vertrouwensindicator daalde van -19 naar -31. Dit is de op één na grootste daling ooit waargenomen. Dit meldt het CBS vandaag 29 juli.

Alleen in september 2007 nam het vertrouwen sterker af. In het afgelopen jaar heeft het pessimisme in rap tempo de overhand gekregen. Nog nooit eerder heeft de consument in één jaar tijd zoveel vertrouwen verloren.

Het vertrouwen in de economie kreeg een zware klap te verduren. De deelindicator van het consumentenvertrouwen zakte van -38 in juni naar -56 in juli. Zowel het oordeel over de economische situatie in de afgelopen als de komende twaalf maanden verslechterde aanzienlijk. Vooral over de toekomstige economische situatie waren consumenten somberder. Waren er in juni nog 39 procent meer pessimisten dan optimisten, in juli domineerden de doemdenkers met maar liefst 59 procent. Een dergelijk somber toekomstbeeld had de consument niet eerder.

Ook de koopbereidheid, de tweede bouwsteen van het consumentenvertrouwen, verslechterde. De terugval was, net als in september 2007, minder scherp dan bij het economisch klimaat, maar toch zeer fors. Een daling van 8 punten is slechts één keer eerder voorgekomen. De afname in juli is vooral veroorzaakt doordat consumenten de tijd veel minder gunstig achtten voor het doen van grote aankopen. Ook over de eigen financiën in de afgelopen twaalf maanden zijn consumenten veel somberder geworden. De stemming over de financiële situatie van het eigen huishouden in het komende jaar verslechterde minder sterk.
Categorie:
Tag(s):