vrijdag, 29. augustus 2008 - 0:23

Contact met water Goese Vesten vermijden

Goes

In verband met de aanwezigheid van giftige blauwalg adviseert waterschap Zeeuwse Eilanden om contact met water in de Goese Vesten te vermijden.Het gaat zowel om de Oostvest als Westvest. De gemeente Goes en het waterschap hebben inmiddels bordjes geplaatst met deze tekst.

Het groen-blauwe water in de vesten van Goes wordt veroorzaakt door een overmaat aan algen. Microscopisch onderzoek wijst uit dat het onder meer om potentieel toxische cyanobacteriën gaat. Dit zijn blauwalgen die giftige stoffen kunnen afscheiden.

Gemeente en waterschap raden aan om contact met het water te vermijden. Ook honden kunnen beter niet in het water zwemmen of er van drinken. Het waterschap adviseert tevens om niet te vissen in de Goese vesten. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het maag- en darm-klachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Mensen die toch in contact komen met water dat blauwalgen bevat, worden geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen.
Provincie:
Tag(s):