donderdag, 31. januari 2008 - 14:54

Cougar gaat assisteren bij brand Blerick

Soesterberg

Een Cougar transporthelikopter van de vliegbasis Soesterberg gaat helpen bij het blussen van de bedrijfsbrand in Venlo. De brand woedt sinds woensdagavond en is moeilijk uit te krijgen. De brandweer heeft om een helikopter gevraagd omdat met de blusmiddelen van de brandweer de vuurhaard niet bereikt kan worden. De helikopter zal met een bluszak water op de vuurhaard storten.

De Cougar is een middelgrote transporthelikopter. Hij kan naast de reguliere militaire transporttaken worden ingezet voor brandbestrijding. Onder de machine wordt dan een zogeheten bambi-bucket bevestigd, waarmee water kan worden geschept. Vervolgens kan per keer 2.500 liter water over een brand worden uitgestort.

Er zijn diverse manieren om een brand vanuit een helikopter te bestrijden: slepen of storten. Op de eerste manier wordt het water over de vuurhaard gesleept. In het tweede geval leegt de heli de waterzak in één keer op een punt. Ook kan een watergordijn worden gelegd om uitbreiding van de brand te voorkomen en kunnen zo objecten worden afgeschermd.

Luchtmachthelikopters zijn al meerdere malen ingezet bij het blussen van branden. Afgelopen jaar werden drie helikopters ingezet in Griekenland bij het bestrijden van grote bosbranden. In 2005 gebeurde dit met twee toestellen in Portugal. Ook in Nederland zijn de heli´s eerder ingezet voor het blussen van branden. Zo assisteerden ze op Terschelling (mei 2004) en bij vuren bij Heemskerk (augustus 2004).
Provincie:
Tag(s):