woensdag, 15. oktober 2008 - 13:46

Couveuse suites CWZ Europese primeur

Nijmegen

Baby’s die na de geboorte in een couveuse moeten worden verzorgd kunnen in het Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen bij hun moeder blijven. CWZ opent op donderdag 23 oktober een nieuw gebouwde couveuse-afdeling met vijftien zogenoemde suites.

Baby's niet meer apart van moeder
Dit suite-model betekent een radicale breuk met de in Nederland gebruikelijke situatie waarin couveusebaby’s merendeels apart van hun moeder worden geobserveerd, verzorgd en verpleegd.

Het CWZ brengt kind, moeder en ook de partner zoveel mogelijk bij elkaar in een eigen kamer. Met de geheel verbouwde afdeling en een volledig aangepaste manier van werken heeft het CWZ een Europese primeur.

Net als de kraamsuites die het CWZ in 2006 opende, ogen de couveuse-suites warm en comfortabel. De afdeling met twee ‘regenbooggangen’ is kleurrijk maar oogt toch rustig doordat juist het kleurenspectrum van de regenboog door iedereen als rustig wordt ervaren.

Bovendien is bij de bouw veel zorg besteed aan mogelijkheden om licht, geluid en temperatuur te kunnen regelen. De couveuse-suites zijn bedoeld voor kinderen die meteen na de geboorte meer zorg nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld te vroeg geboren of ziek zijn.

Het vernieuwende voor de couveuse-suites is de gezinsgerichte zorg. Met name de binding tussen moeder en kind wordt maximaal gestimuleerd. De moeder kan dag en nacht bij haar kind blijven.

Mocht de moeder ziek zijn, dan kan de partner dit desgewenst overnemen. Om het gezin heen bewegen zich de zorgverleners, die naar de suite toekomen zodra onderzoek, behandeling of verpleging aan de orde zijn.

De couveuse-suites maken het mogelijk het concept van ‘ontwikkelingsgerichte zorg’ verder in te voeren. Dit omdat licht, geluid en temperatuur nu op individueel niveau van de pasgeborene te regelen zijn. Ouders kunnen 24 uur per dag bij hun kind verblijven, waardoor ouders zo goed mogelijk bij de zorg van hun kind betrokken worden.

Verwachting is dan ook dat door de invoering van het concept het stressniveau bij de kinderen zo laag mogelijk gehouden kan worden. Er is een familiekamer in aanbouw waar ouders zich desgewenst even kunnen terugtrekken of contacten kunnen leggen met andere ouders, waar men kan gaan eten of bijvoorbeeld tv kijken of internetten.

Het aantal zwangere vrouwen dat aangeeft in een CWZ-kraamsuite te willen bevallen, groeit gestaag. De couveuse-suites maken het mogelijk meer vrouwen (en hun partner) een plaats te geven, omdat de ouders verhuizen naar de couveuse-suite en de kraamsuite vrijkomt.

Elders in Nederland is het couveusesuite-principe inmiddels ook op beperkte schaal toegepast binnen bestaande patiëntenkamers. Het CWZ rolt echter als eerste de hele – in de Verenigde Staten ontwikkelde – formule uit over een complete couveuseafdeling.

Circa 50 medewerkers zijn geschoold om volgens het nieuwe concept te gaan werken. De opening van de couveusesuites wordt verricht door Sabine Uitslag, lid van de Tweede Kamer – met gezondheidszorg in haar portefeuille.
Provincie:
Tag(s):