maandag, 7. juli 2008 - 20:34

Cramer opent eerste Hydrous Ethanol tankstatstion

Voorburg

Minister Cramer heeft maandag in Voorburg het eerste hydrous ethanol tankstation geopend. De Voorburgse pomp is de eerste klant van HE Blends voor de verkoop van hE15 biosuper. Hydrous ethanol benzine is een Nederlandse vinding. Het heeft een zeer kleine ecologische voetafdruk omdat de energieverslindende droging van alcohol wordt vermeden en een klein beetje water aan de benzine wordt toegevoegd.

De ethanol die voor hE15 biosuper wordt toegepast, komt van suikerrietplantages in Brazilië die zijn aangesloten bij Ethanol Verde. Deze waarborgt dat voedsel, brandstof en voer niet met elkaar in competitie zijn en dat oerbossen niet worden gekapt voor de teelt.

De grond waarop het suikerriet voor de biosuper wordt geteelt is bovendien niet geschikt voor de teelt van voedselgewassen. Het enige alternatief voor deze grond, naast de suikerriettelt is het braak te laten liggen. Nu wordt negen procent van de beschikbare landbouwgrond gebruikt voor de verbouwing van suikerriet en dat is goed voor 22 miljard liter ethanol.

Vorige week bij de overhandiging van de eerste ethanol vrachtwagen met het EEV keurmerk benadrukte minister Cramer de noodzaak van het voorkomen van de productie van niet-duurzame brandstoffen: (...) 'zoals iedereen inmiddels wel weet is er een levendige discussie gaande over de duurzaamheid van biobrandstoffen. Er moet worden voorkomen dat dit soort goede initiatieven het slachtoffer worden van onduurzame productie van sommige biobrandstoffen.'
Categorie:
Tag(s):