woensdag, 12. maart 2008 - 9:53

Cramer roept vastgoedbranche op tot actie

Den Haag

De vastgoedsector en de overheid moeten beter samenwerken voor het milieu. De sector heeft al plannen voor duurzame bouwprojecten, nu is het zaak deze zo snel mogelijk uit te voeren. Minister Cramer wil hiervoor geld uittrekken. Zij doet deze oproep vandaag tijdens een internationale vastgoedbeurs in Cannes.

Vastgoedbedrijven realiseren grote bouwprojecten en beheren gebouwen. De sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan onder andere woningbouw, vernieuwing van bedrijventerreinen, bestrijding van verrommeling en projecten om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Verschillende bedrijven hebben al duurzame plannen, zoals een gedragscode voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en een toets voor duurzame gebouwen.


Cradle-to-cradle
Cramer wil de vastgoedsector vooral wijzen op projecten uit de Nota Ruimte die het concept van cradle-to-cradle (C2C) gebruiken, zoals Klavertje vier in Venlo en de Schaalsprong in Almere. Volgens cradle-to-cradle moet een product zo ontworpen zijn dat alle gebruikte materialen na gebruik een even hoogwaardig product opleveren (upcycling in plaats van recycling). Bijvoorbeeld als grondstof in een ander product of zelfs als voedsel. Cradle-to-cradle wordt ook aangeduid als van wieg tot wieg , waarbij afval gelijk is aan voedsel.
Categorie:
Tag(s):