vrijdag, 14. maart 2008 - 16:51

Crematie brandweerman met korpseer

Terneuzen

Sober, plechtig, statig en volgens een strak protocol.De uitvaart van de woensdag 12 maart overleden brandweerman Wim Matthijssen zal met korpseer geschieden.Wanneer de uitvaart plaatsvindt is afhankelijk van de voortgang van het onderzoek dat naar het ongeval is ingesteld.

Duikers van de brandweer Terneuzen probeerden woensdag de auto te bergen van de vermiste vader uit Roosendaal is. De man zou verdacht worden van de moord op zijn twee kinderen, drie weken geleden. De 38-jarige Wim Matthijsen, duiker van dit team, raakte daarbij zwaar gewond en overleed later die dag in het ziekenhuis van Gent.

Inmiddels is bekend dat Wim Matthijssen wordt gecremeerd en dat de uitvaart met korpseer zal geschieden.Tijdens het afscheid nemen zal hoogstwaarschijnlijk een dodenwacht worden betrokken door brandweerlieden. Zij staan op vastgestelde posities rond de kist.

De kist is bedekt met de brandweervlag. Het uitgaanstenue en de pet van Wim Matthijssen zijn op de kist geplaatst. Bloemen van zijn vrouw, kinderen en direct nabestaanden krijgen een plek op de kist.

Tijdens de uitvaart dragen hulpverleners die deel uitmaken van het protocol, het zogeheten uitgaanstenue. Andere brandweerlieden en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld ambulancedienst en politie zijn geüniformeerd.

Brandweerlieden dragen de kist en de bloemen en lopen in zogeheten ‘langzame pas’. De rouwstoet wordt gevormd door respectievelijk bloemendragers, dragers met kist, familieleden, brandweercommandant, andere autoriteiten en overigen. Een politie-escorte gaat voorop en sluit de stoet af.

Als de kist wordt gedragen, staan alle geüniformeerden in de houding en vormen een erehaag. Vlag en pet worden na afloop van de ceremonie aan zijn vrouw overhandigd.Morgen, zaterdag 15 maart, worden brandweerlieden en medewerkers van hulpverleningsorganisaties uit de regio in de brandweerkazerne in de gelegenheid gesteld om stil te staan bij het tragische ongeval.

Medewerkers van Philips, waar Wim Matthijssen werkte, zijn uitgenodigd voor deze bijeenkomst. De bijeenkomst is uitsluitend voor genodigden. Publiek en pers worden verzocht dit te respecteren.
Provincie:
Tag(s):