woensdag, 5. november 2008 - 10:51

Criminaliteit daalt maar samenscholingsverbod blijft nodig

Utrecht

De daling van de criminaliteit in Kanaleneiland Noord in Utrecht zet zich in 2008 door. In de maanden januari t/m september van dit jaar kwamen 22% minder aangiften van criminaliteit binnen dan in dezelfde maanden van 2007. Het blijft noodzakelijk te investeren in de aanpak van overlast door een harde kern van jongeren. Daarom wil de burgemeester van Utrecht opnieuw het samenscholingsverbod inzetten.

De daling van de criminaliteitscijfers voor Kanaleneiland Noord stemt tot tevredenheid. Vooral op het gebied van het aantal autokraken (-47%) en geweldsdelicten (-16%) zijn de cijfers over 2008 lager dan die van 2007.
Ondanks de positieve ontwikkelingen geven signalen uit de wijk echter aan dat de veiligheidssituatie uitermate broos blijft.

Er blijft een harde kern jongeren aanwezig die bewoners veel overlast bezorgt. Deze overlast bestaat onder meer uit luidruchtig praten, schreeuwen, met hoge snelheden rijden op bromfietsen of in auto’s, intimideren en beledigen of bedreigen van voorbijgangers, straatcoaches en politiemensen. Het aantal signalen van overlast door jongeren bij de politie neemt de afgelopen maanden weer toe.

Gezien de aanhoudende problemen rond de overlast van jongeren in Kanaleneiland Noord wil de burgemeester van Utrecht op 1 december 2008 een nieuw besluit nemen om jongeren een samenscholingsverbod op te kunnen leggen. Het samenscholingsverbod richt zich specifiek op de jongeren waarvan bekend is dat zij regelmatig overlast veroorzaken of zich schuldig maken aan criminaliteit.
Provincie:
Tag(s):