woensdag, 5. november 2008 - 12:57

Criminele henneporganisatie opgerold

Breda

In een internationaal onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezig hield met de grootschalige exploitatie van hennepkwekerijen zijn dinsdag 4 november 2008 achttien verdachten aangehouden. Op 36 locaties in Nederland zijn woningen en panden doorzocht. Ook in België vonden arrestaties en doorzoekingen plaats. De verdachten worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, fraude, witwassen en bezit, handel en export van hennep.

Het onderzoek strekte zich uit over Zuid Nederland, de omgeving van Amsterdam en het noordelijk deel van België. De politie heeft met deze actie een stevige slag toegebracht aan de georganiseerde criminaliteit achter de hennepteelt in Zuid Nederland.

De aanhoudingen en doorzoekingen in Nederland zijn uitgevoerd door ruim 270 rechercheurs en politiefunctionarissen van diverse politieregio's en het KLPD. Zij werkten daarbij samen met de Fiod-ECD, Belastingdienst, Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie en de Belgische politie (70 personen) en Justitie.

Bij de doorzoekingen op 36 locaties in Nederland is beslag gelegd op een hoeveelheid administratie, computers en contant geld. Ook zijn er op 11 locaties verdovende middelen (hennep / henneprestanten) aangetroffen, waarvan zes in werkingzijnde hennepplantages. Verder lagen er op vier plekken in totaal zeven vuurwapens. Het ging daarbij om vier echte vuurwapens en drie imitatievuurwapens.

De hoofdverdachte is een 53-jarige man uit Kaatsheuvel. In totaal zijn er achttien personen aangehouden en in verzekering gesteld. De in Nederland opgepakte personen worden a.s. vrijdag 7 november voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.

Het onderzoek van de Divisie Recherche van de Politie Midden en West Brabant startte ruim een jaar geleden. Het team kreeg ondersteuning vanuit de zuidelijke politieregio's Zeeland, Brabant Noord, Brabant Zuidoost en Limburg Noord. Daarnaast werd er nauw samengewerkt met politie en justitie autoriteiten in België. Het onderzoek richtte zich op een organisatie in Noord-Brabant met vertakkingen naar Noord-België en de omgeving Amsterdam.
Provincie:
Tag(s):