woensdag, 20. februari 2008 - 22:32

Cruijff: 'Na advies zit mijn taak erop'

Hilversum

(Elfvoetbal) Johan Cruijff krijgt bij Ajax de taak om het technische gedeelte van de club te reorganiseren. Dat liet 'El Salvador' woensdagavond weten aan tafel bij de NOS. Hij wordt geen trainer, technisch directeur of voorzitter, zo zei hij.

"De ledenraad heeft mij gevraagd om het technische beleid op me te nemen. 'Ja, dat is goed', zei ik toen", liet Cruijff weten. Hij zal dat doen in aan adviserende rol op afstand, maar wel één waarin hij verantwoordelijkheid heeft. "Ik breng advies, ga zeggen: ik vind dat deze organisatie zo en zo het beste is. Daar houdt mijn taak op. Maar ik heb wel verantwoordelijkheid. Mocht het mislukken, dan ben ik verantwoordelijk. Ik heb nooit iets geroepen om vervolgens weg te lopen, zoals wel eens is gesuggereerd."

Cruijff besliste pas dinsdag om de vergadering van de ledenraad bij te wonen. "Over het algemeen wordt er tijdens zulke bijeenkomsten over mij gepraat in negatieve zin. Ik dacht laat ik ze eens verrassen", zei Cruijff. "De laatste jaren zijn bij Ajax niet geweest zoals het moet. De organisatie is niet goed. Het is mijn taak om de boel te organiseren. Natuurlijk heb ik een plan liggen, maar ik ga daar niets over zeggen."

In het rapport van Uri Coronel, die Ajax helemaal doorlichtte, kwamen twee bestuursmodellen naar voren. Eén met een sterke trainer en een minder aanwezige technisch directeur en één met een sterke technisch directeur en een minder gewichtige trainer. Cruijff kon niet zeggen welke zijn voorkeur heeft. "Ze hebben mij gevraagd de beste vorm te kiezen. Welke dat is, weet ik nog niet. Dat hangt van de personen af. Ik houd alle opties open."

Cruijff twijfelde niet toen de ledenraad hem vroeg bij te springen. In zijn column in De Telegraaf had Cruijff maandag al aangegeven dat hij het vreemd vond dat Ajax niet bij hem had aangeklopt. "Die column was provocerend, dat geef ik toe. Maar dat vond ik wel leuk. Toen Ajax het vroeg, hoefde ik niet te twijfelen. Ajax is mijn club en één van de parels van het Nederlandse voetbal. In het buitenland is het nog steeds een instituut. Het doet pijn als je dat ziet verschrompelen."
Categorie:
Tag(s):