donderdag, 1. mei 2008 - 17:30

Cypriotisch vrachtschip ramde mogelijk gezonken zeiljacht

IJmuiden

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) stelt een
onderzoek in naar de aanvaring tussen een vrachtschip en een zeiljacht
op donderdag 1 mei 2008 omstreeks 02.00 uur op de Noordzee 65 km ten
westen van IJmuiden. Dit heeft het KLPD donderdagmiddag laten weten.

Een 42-jarige Russische kapitein en een 27-jarige Russische stuurman van een Cypriotisch vrachtschip zijn in de haven van Terneuzen aangehouden voor een nader verhoor. Donderdagochtend is het zeiljacht door een onbekend vrachtschip aangevaren en later gezonken. De KNRM en de Koninklijke Marine konden de opvarenden van het zeiljacht in veiligheid brengen.

De Waterpolitie, unit Noordzee, stelde aan de hand van de radarbeelden van het Kustwachtcentrum vast dat het vrachtschip, dat vermoedelijk bij de aanvaring was betrokken, in de haven van Terneuzen lag afgemeerd.

De Waterpolitie, unit Zeeuwse stromen, heeft het schip aan een inspectie onderworpen en de 42-jarige kapitein en zijn 27-jarige 2e stuurman kort gehoord. Op de huid van het schip trof de Waterpolitie sporen aan van een aanvaring.

De kapitein verklaarde van niets te weten omdat hij niets van een aanvaring had gemerkt. Er was geen alcohol in het spel. Het 105m lange en 14.9 m brede schip is geladen met steengruis.

In overleg met het Openbaar Ministerie zijn de kapitein en 2e stuurman aangehouden voor een nader verhoor met behulp van een tolk. De aangetroffen sporen zullen aan een forensisch onderzoek worden onderworpen en daar waar mogelijk worden vergeleken met het zeiljacht dat is aangevaren.

De bemanning van het zeiljacht zal door de Waterpolitie IJmuiden nader worden gehoord. De Waterpolitie zal haar bevindingen vastleggen in een proces-verbaal ten behoeve van het Openbaar Ministerie.
Provincie:
Tag(s):