maandag, 8. september 2008 - 22:00

DaCapo college houdt 3e reanimatie-estafette

Sittard

Op het DaCapo College in Sittard wordt vrijdag 12 september de 3e reanimatie-estafette gehouden. Het thema van de estafette is ‘reanimeren leren, dat doe je voor elkaar’.

De estafette is een initiatief van de Taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students). Dit is een werkgroep van studentinstructeurs, die zich inzet om reanimatieonderwijs op de middelbare school en op universiteiten te bevorderen. De actie wordt onder meer gesteund door het Maastricht UMC+, Maaslandziekenhuis Sittard, Rode Kruis Sittard e.o., Health Foundation Limburg en de Stichting Kloppend Hart voor Limburg.

De estafette vindt plaats van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds. Elk uur gaan leerlingen van het DaCapo College, studenten geneeskunde/sporthogeschool, professionele hulpverleners en hoogleraren van de Universiteit Maastricht een reanimatie uitvoeren op oefenpoppen. De teamleden wisselen elkaar elke twee minuten af. Aan de estafette doen ook Limburgse artiesten en ruim 40 politici uit binnen- en buitenland mee, onder wie burgemeesters, wethouders en Tweede Kamerleden. Met hun deelname aan de estafette onderstrepen ze het belang van reanimatie, en voor Limburg in het bijzonder.

Het tijdig signaleren en behandelen van een hartstilstand is vooral in deze provincie belangrijk. In Limburg worden namelijk méér mensen getroffen door een acute hartstilstand dan in andere delen van het land. De Oostelijke Zuid-Limburg bijvoorbeeld kent de meeste sterfgevallen als gevolg van een hartstilstand: 9 per 10.000 inwoners per jaar. In de Westelijke Mijnstreek worden de meeste mensen in het ziekenhuis opgenomen met een hartstilstand: ruim 19 per 10.000 inwoners per jaar.

Uit recent onderzoek van het CBS blijkt ook dat Limburgers zich minder gezond voelen dan andere Nederlanders. Voor de organisatie van de reanimatie-estafette is dit een reden om ook stil te staan bij het onderwerp ‘leefstijl’. Iedereen die wil, kan tijdens de estafette een health check krijgen. Deze gezondheidstest bestaat uit het meten van bloeddruk, hartslag, bloedsuiker, lengte en gewicht en eventueel cholesterol. Op basis daarvan is een indicatie te geven van het risico dat iemand loopt op hart- en vaatziekten.
Provincie:
Tag(s):