vrijdag, 30. mei 2008 - 9:07

Dag van de Bouw

Ulft

Zaterdag 31 mei is het de Dag van de Bouw, georganiseerd door Bouwend Nederland. Op 240 bouwlocaties door heel Nederland kan het publiek tussen 10.00 tot 16.00 uur kennis maken met de vele, vaak boeiende of verrassende aspecten van de bouw.

Op het Druterrein stond in het verleden de ijzergieterij Gietelink. In het verleden werden hier badkuipen gemaakt, pannen en andere voorwerpen van emaille. De ijzergieterij stamt uit 1754 en ontwikkelde zich tot een groot bedrijf dat onder andere badkuipen en pannen maakte. Na een ingrijpende sanering staan er nu nog zeven gebouwen die allen rijksmonument zijn. Eromheen ligt een groot bouwterrein waarop 250 woningen worden ontwikkeld.

De eigenaar van het de rijksmonumenten en opdrachtgever is Boei, de nationale maatschappij tot behoud, ontwikkelen, exploitatie van industrieel erfgoed uit Hoevelaken. In de oude fabriekspanden komt onder andere een theaterzaal, popzaal en een raadszaal voor de gemeente. Op het vrijkomende terrein komen ook woningen. Huurwoningen en koopwoningen. Voor starters, gezinnen en ouderen. Woningcorporatie Wonion bouwt de huurwoningen, Klaassen het andere gedeelte. Bouwbedrijf Hoffman restaureert het casco van de oude fabrieksgedeeltes.

Bijzonder aan het terrein is dat het vlakbij het centrum ligt en begrensd wordt door de Oude IJssel. De herontwikkeling en herbestemming in combinatie met nieuwbouw is een knap staaltje van bouwkunst en samenwerking tussen alle partijen. Een goed voorbeeld van Gelderse kwaliteit. Door samenwerking en een krachtige financiële impuls van de provincie van vele miljoenen wordt Ulft en de gehele Achterhoek verrijkt met een cultuurcentrum en mooie nieuwe woningen.

De openingshandeling vindt zaterdag 31 mei plaats in Ulft op het voormalig Druterrein. Hutteweg 22 Ulft.
Provincie:
Tag(s):