woensdag, 16. april 2008 - 8:51

Dag van de Persvrijheid 2008:censuur en China

Maastricht

In Nederland staat de internationale Dag van de Persvrijheid op zaterdag 3 mei in het teken van censuur op internet, met extra aandacht voor de situatie in China met het oog op de komende Olympische Spelen in dat land. In het European Journalism Centre in het Centre Céramique in Maastricht begint die dag om 13.30 uur de jaarlijkse bijeenkomst waar Jonathan Zittrain, hoogleraar Internetbeheer en - regulering aan de Universiteit van Oxford en bovendien hoogleraar Rechten op Harvard, de jaarlijkse Persvrijheidlezing uitspreekt.

Als coreferent treedt Peter Fleischer op. Hij is vice-president van Google en verantwoordelijk voor het ethische beleid van dit bedrijf. Dagvoorzitter is journalist Francisco van Jole. De voertaal is Engels. Ook de journalist Bei Wang van de Chinese internetredactie van Radio Nederland Wereldomroep wordt bij het debat betrokken.

Free Voice en Amnesty International organiseren op 3 mei een media estafette, waarbij dit jaar vooral internetjournalisten en dagbladredacteuren worden aangespoord lezers te attenderen op de handtekeningenactie voor de vrijlating van de Chinese internetjournalist Huang Jinqiu. Daartoe worden onder andere een filmpje, banners en advertenties ter beschikking gesteld op www.persvrijheid.nl

De Dag van de Persvrijheid op 3 mei is een initiatief van de Verenigde Naties waaraan in tientallen landen al jaren aandacht wordt besteed. In Nederland wordt deze bijeenkomst nu voor de zesde keer georganiseerd. In het Comité 'Dag van de Persvrijheid' nemen deel de initiator het Persmuseum, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Nederlandse Dagblad Pers (NDP), Free Voice, Press Now en Radio Nederland Wereldomroep.

Eerdere sprekers waren burgemeester Job Cohen, Ayaan Hirsi Ali, voormalig directeur-generaal van de BBC Greg Dyke en de Vlaamse minister van (onder meer) mediazaken, Geert Bourgeois.
Categorie:
Tag(s):