donderdag, 4. september 2008 - 1:11

Dag van de Zeeuwse Visserij

Vlissingen

Op zaterdag 20 september wordt van 10.00 uur tot 17.00 uur voor de vierde keer door de Zeeuwse Visserijsector en de Provincie Zeeland de Dag van de Zeeuwse Visserij georganiseerd. Het evenement vindt plaats in en om de vismijn aan de Binnenhaven 11 in Vlissingen.

Tijdens deze dag is er weer een hoop te zien, te horen, te proeven en te leren op het gebied van traditionele en moderne visserij in de binnenhaven van het pittoreske Vlissingen.

In de binnenhaven zijn moderne Zeeuwse vissersschepen en historische hoogaarzen te bewonderen.Op deze schepen kunnen bezoekers zelf beleven hoe het is om op een schip te werken en te leven.

Op de verschillende schepen wordt uitleg geven over de visvangstmethoden van toen en nu. In een minibioscoop worden films gedraaid over de historie van de visvangst in Zeeland.

En aan de walkant zijn er demonstraties netten boeten en het roken van paling en poon te zien.

Leren van lezingen over vis en gezondheid

Leerzaam en leuk zijn de verschillende lezingen over boeiende en spannende onderwerpen. Dit jaar staat het thema 'vis en gezondheid' centraal.

De heer drs. J. Luten, beroemd internationaal deskundige op het gebied van seafood geeft de Lezing '�lles over Vis en Gezondheid!'. En de heer J. Heringa coördinator aquacultuur van de Hogeschool Zeeland geeft de lezing 'Zilte perspectieven'. Tijdens deze lezing wordt weergeven wat er in de toekomst allemaal mogelijk wordt op het gebied van aquacultuur in de Zeeuwse Delta.

In de vismijn staan diverse kraampjes met proeverijen uit de zee.De Japanse keukenprinses Kyoko Onishi bekend om haar experimenten op het gebied van zeegroenten, maakt allerlei lekkere hapjes met als hoofdbestanddeel zeewier.

Leuk detail is dat al het zeewier dat zij in haar gerechten gebruikt afkomstig is uit de Oosterschelde en het Veerse Meer.Maar ook worden er weer Zeeuwse mosselen gekookt en traditioneel geklede garnalenpelsters lerenje de kneepjes van het vak.

Wegens het grote succes van vorig jaar vindt ook dit jaar weer het 'Zeeuwse Jeugdkampioenschap Oesteropensteken' plaats!
Om dit kampioenschap zo spannend mogelijk te maken vinden er tevoren workshops en voorrondes plaats op scholen onder begeleiding van professionele oesterstekers.

Uiteindelijk zullen er op 20 september 12 leerlingen strijden om de 1e, 2e en 3e plaats binnen het jeugdkampioenschap Oesteropensteken.

Altijd al willen leren op welke wijze het beste vis en schaal- en schelpdieren kunnen worden klaargemaakt? Ook dit wordt door
professionele Zeeuwse koks en koks in opleiding gedemonstreerd, en geserveerd natuurlijk!

Een enthousiast koor, het Bruus Visserskoor, zingt de dag met liederen van het water aan elkaar. En een rondtrekkende accordeoniste zorgt voor de andere maritieme sferen. Tijdens deze dag mag het mossellied natuurlijk niet ontbreken en dat zal dan ook gezongen worden.

Bovenstaande is slechts een greep uit het programma. Het leuke aan de dag is dat er zowel Zeeuwse tradities als nieuwe innovaties gepresenteerd worden. De tijd is ook in Zeeland niet stil blijven staan en door de jaren heen is de kennis op het gebied van visserij alleen maar groter geworden.

Zeeland is nu heel erg druk bezig met het zoeken naar innovatieve methoden om vis, schelp- en schaaldieren en zilte groenten in en
om Zeeland te telen.

Ook dit zal uitgebreid gepresenteerd worden tijdens de dag. Met als hoogtepunt de uitreiking van de Zeeuwse Visserij Award 2008. Er staan dit jaar maar liefst zes nominaties op stapel, dus dit belooft erg spannend te worden. Ook worden er weer prijzen uitgereikt aan de beste palingroker 2008.

Kortom van alles te doen, te proeven, te leren en te beleven op 20m september 2008 in de vismijn in Vlissingen. Leuk voor het hele gezin en bovendien gratis toegankelijk!
Provincie:
Tag(s):