vrijdag, 31. oktober 2008 - 11:32

De Basisz wint innovatieprijs 2008

Zeewolde

De Basisz heeft tijdens de conferentie ‘GAAF werkt!’ op 30 oktober uit handen van gedeputeerde John Bos de Innovatieprijs 2008 van de provincie Flevoland gewonnen.

De prijs vertegenwoordigt een waarde van 10.000 euro.

Het leer-, werk- en trainingscentrum in Zeewolde biedt niet-leerplichtige jongeren tot en met 27 jaar een werkplek om ze uiteindelijk weer op weg te helpen naar een opleiding, een baan of een combinatie daarvan.

De provincie organiseerde de prijsvraag voor innovatieve samenwerkingsprojecten en -experimenten voor de jeugd voor het eerst. Uit de 25 inzendingen heeft een deskundige jury 4 genomineerden gekozen.

De inzendingen werden beoordeeld op criteria als effectieve samenwerking tussen verschillende sectoren en betere hulpverlening aan klanten. Ook professionals en andere betrokkenen konden hun stem uitbrengen via een speciale website.

Het concept van winnaar de Basisz bestaat uit het runnen van een kringloopwinkel als besloten traject, waardoor interesses van de deelnemers naar boven komen.

Verder omvat De Basisz een trainingsruimte, werkplaats, kantine en kantoor waar jongeren hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. Het project werkt met één beroepskracht en twintig vrijwilligers.

De jury roemde het positieve effect voor de jongeren in de korte bestaanstijd van het project en het aanstekelijke enthousiasme van de medewerkers. Andere genomineerden waren Oke op school, Pittstop en Bezorgd Urk.

Eén signaleringssysteem
Tijdens de conferentie vond ook de ondertekening plaats van de overeenkomst om in Flevoland één signaleringssysteem te gaan gebruiken.

De gemeente Almere heeft het Elektronische Signaleringssysteem Alle Risicokinderen, kortweg ESAR ontwikkeld en samen met de provincie uitgerold over de andere Flevolandse gemeenten. Met de ondertekening van de afspraken over ESAR hebben gemeenten en regionale uitvoerders het systeem officieel in gebruikgenomen.

Om ervoor te zorgen dat ook risicokinderen die verhuizen in beeld blijven, wordt ESAR gekoppeld aan de Landelijke Verwijsindex Risicokinderen (VIR). Daartoe zetten partijen en minister Rouvoet van het ministerie voor Jeugd en Gezin hun handtekening.

GAAF
Binnen GAAF (Gemeenschappelijk Actieprogramma Aansluiting Flevoland) werken professionals uit onderwijs, gezondheidszorg, lokaal jeugdbeleid, provinciale jeugdzorg en politie/justitie samen om te komen tot één kind – één gezin – één plan.

Dat heeft onder andere geleid tot een integrale indicatie voor onderwijs en jeugdzorg, waardoor ouders voor hun kind nog maar één aanvraag hoeven te doen. Flevoland loopt daarmee voorop, aldus minister Rouvoet in zijn speech.

Foto
Gedeputeerde John Bos reikt aan de winnaars van de Innovatieprijs, Martine Kruider en Corine Kroon van de Basisz de cheque uit, die aan de prijs verbonden is.
Provincie:
Tag(s):