zondag, 30. november 2008 - 1:47

De Graafschap en Roda JC schieten niets op met gelijkspel

(Elfvoetbal) De tegen degradatie knokkende ploegen De Graafschap en Roda JC zijn in een alles behalve goede wedstrijd in stadion De Vijverberg blijven steken op 1-1. Anouar Hadouir, die zijn basisplaats te danken had aan een blessure die Sekou Cissé opliep tijdens de warming-up, opende in de tweede helft de score met een hard schot in het dak van het doel. Tien minuten voor tijd maakte De Graafschap-aanvaller Jason Oost de gelijkmaker. Met de remise schiet geen van beide elftallen iets op in de strijd tegen degradatie.

De Graafschap-Roda JC was de wedstrijd van de gemiste kansen. Het was negentig minuten lang bar en boos in de Achterhoek. Roda-aanvaller Jeanvion Yulu-Matondo liet tal van fraaie acties zien, maar kon in de afrondende fase van zijn aanvallen geen moment imponeren. Hij schoot de bal over, naast, of over én naast, en kon door zijn gebrek aan scherpte zijn team niet aan een goal helpen.

De keren dat het met de afwerking aan Limburgse zijde wél snor zat, deed Erik Heijblok van De Graafschap zijn werk vrijwel altijd naar behoren. De meest onder vuur genomen doelman van de Eredivisie pakte een door Hadouir geschoten bal klemvast en bracht stijlvol redding op inzetten van Davy de Fauw en Hadouir. Aan de andere kant deed ook Bram Castro precies dat waarvoor hij is ingehuurd. De Belgische goalie voorkwam een paar keer dat Steve de Ridder tot scoren kwam. Van dichtbij schoten zowel Geert den Ouden als Jason Oost de bal naast het door hem bewaakte doel.

Pas in de 64ste minuut van de wedstrijd vloog de bal voor het eerst in het blauwwitte net. Na een door Ruud Vormer genomen corner belandde de bal voor de voeten van Hadouir, die vanuit een moeilijke hoek het lederen speeltuig in het dak van de goal schoot. Heijblok, die een zeer behoorlijke partij stond te keepen, had op de kanonskogel van de plaatsvervanger van Cissé ook geen passend antwoord in huis: 0-1.

Daarna was het vechtvoetbal dat de klok sloeg in de Achterhoek. Aantrekkelijke acties, knappe combinaties en venijnige voorzetten waren in de thuishaven van De Graafschap amper nog te zien. Grote kansen wél. Wat te denken van de reuzenkans die Oost om zeep hielp. Hij schoot de bal van dichtbij op de lat. Een minuut later kopte collega-spits Den Ouden de bal naast een leeg doel.

Pas tien minuten voor tijd kon De Graafschap eindelijk een keer een aanval succesvol afronden. Oost pingelde zich door de defensie van Roda JC heen en schoof de bal vervolgens knap in de verre hoek van het doel van Castro, die kansloos was op de inzet van de dribbelaar: 1-1.

Door de puntendeling blijven De Graafschap en Roda JC hangen in de degradatiezone van de Eredivisie. De Graafschap heeft het gat met FC Volendam vergroot tot twee doelpunten, maar daar moet bij worden aangetekend dat 'Het Andere Oranje' dit weekend nog in actie mag komen. Roda JC had bij een zege kunnen oprukken naar de dertiende plaats, maar moet vooralsnog met de vijftiende plek genoegen nemen.