zondag, 21. september 2008 - 14:38

De Graafschap roept ADO halt toe

(Elfvoetbal) De Graafschap heeft ADO Den Haag terug op aarde gebracht. De Doetinchemmers wonnen de thuiswedstrijd met 2-0 van de promovendus en trakteerden de bezoekers op de eerste nederlaag van het seizoen.

Op de winst voor de thuisploeg was niets af te dingen. Het team van Henk van Stee was over de hele wedstrijd genomen de bovenliggende partij en kwam met oerdegelijk voetbal nauwelijks in de problemen tegen een zwakke opponent.

De ploegen deden in de beginfase van de eerste helft weinig voor elkaar onder. Het duel vond vooral plaats op het middenveld, waar beide teams voor elke meter vochten. Toch was het De Graafschap dat beetje bij beetje de controle over de wedstrijd kreeg. ADO Den Haag kon nauwelijks kansen creëren. Erik Heijblok, de sluitpost van de Superboeren, moest zich slechts eenmaal inspannen om een rollertje van Lex Immers op te pakken.

De thuisclub kreeg een aantal betere kansen. Na 28 minuten spelen had Jason Oost zijn team op voorsprong moeten zetten, maar de aanvallende middenvelder verzaakte. Hij kreeg een meter voor het lege ADO-doel bij toeval de bal, maar schoof het leer naast.

Luttele seconden voor de rust brak Oost dan toch de wedstrijd open. Leroy Resodihardjo vergreep zich in het strafschopgebied aan Geert den Ouden en arbiter Roelof Luinge kende een penalty toe. Oost benutte het buitenkansje door de bal rustig in de linker onderhoek te schieten.

Na de hervatting zette ADO Den Haag aan. Immers raakte in de 51ste minuut de paal, maar daarna gaf De Graafschap nauwelijks meer iets weg. Alleen invaller Bogdan Milic vond een minuut na zijn invalbeurt de opnieuw uitstekend keepende Heijblok op zijn pad.

Joep van den Ouweland besliste het duel na 70 minuten spelen. De middenvelder kreeg de bal van uitblinker Den Ouden en schoot prachtig tegendraads het leer tegen de touwen. De bezoekers kwamen de klap niet meer te boven en moeten voor het eerst dit seizoen een verlies incasseren.

"We hadden op voorsprong moeten komen, maar we konden de kans niet afmaken", vond een teleurgestelde André Wetzel na de wedstrijd. "Ik heb door het wisselen van een spits voor een verdediger in de tweede helft meer risico willen nemen, maar dat hebben we achterin niet goed opgepakt en dat leverde de 0-2 op. De nederlaag is terecht."

Henk van Stee was een blije coach na afloop van het duel: "Deze wedstrijd moesten we winnen, want het blijft toch een zes punten wedstrijd. De spelers voelen zich geweldig, zweven zelfs een beetje. Dat mag ook wel, want niemand had verwacht dat we zes punten zouden halen uit drie wedstrijden. De spelers gaan tot een gaatje en zitten met kramp in de kleedkamer. Voor een trainer zijn dat soort jongens geweldig."