zaterdag, 12. juli 2008 - 21:41

De jaren dertig 30 herleven in Meppel

Meppel

Op 25, 26 en 27 Juli 2008 viert de Vereniging van Boot Eigenaren Oude Glorie haar 30 dertig jarig jubileum in het gezellige Meppel. De V.B.O.G., in de volksmond meestal Oude Glorie genoemd, is een behoudsvereniging van klassieke, vooroorlogse motorjachten.

De vereniging heeft tot doel om deze unieke scheepjes, bijna zonder uitzondering officieel varende monumenten, te restaureren en in de vaart te houden. Daarnaast is de Oude Glorie ook een gezelligheidsvereniging, en haar leden doen met veel enthousiaste en animo mee aan nautische evenementen in binnen- en buitenland.

Voor het 30 jubileum, Reuring in de grachten van Meppel, hebben zich ruim 60 Oude Glorie leden aangemeld. De meeste schepen worden al op donderdag verwacht in Meppel en zullen van donderdag tot en met maandagmorgen de grachten bevolken en u mee terug nemen in de tijd.

Terug naar de tijd van theetje drinken, schuitje varen. De beginjaren van de pleziervaart, toen deze scheepjes stuk voor stuk op bestelling werden gebouwd. De notarisbootjes de salonbootjes, de bakdekkertjes en iets later de kofferdekkruisers. In het weekend maakte men een tochtje over de Vecht of ging flaneren op de Friese meren. De heren keurig gekleed in pak, met een strohoed, de dames droegen fleurige zomer japonnen en een hoedje.

Veel Oude Glorie leden zijn tijdens de evenementen passend gekleed, in de stijl van de jaren dertig. Vanzelfsprekend worden de schepen gepavoiseerd en verlicht wat vooral ’s avonds voor een prachtig schouwspel zorgt.

Er is een gevarieerd programma, waarin ook klassiekers van een heel andere orde een rol spelen. Op vrijdag om 19.00 uur is er een vlootschouw en aansluitend wordt het evenement officieel geopend door Wethouder Dohle van ruimtelijke zaken en Dhr. Jaap Timmer, voorzitter van de Stichting Varen in Drenthe. Op zaterdag wordt de Fiat Topolino Club verwacht, en is er een gezellige interactie tussen de Fiatjes en de bootjes. Ook vliegen er die dag antieke vliegtuigen boven de grachten. Deze enkel- en dubbeldekkers van Dutch Nostalgic Wings dateren uit de jaren 20, 30 en 40 hebben hun thuisbasis op vliegveld Hoogeveen en zullen enkele malen boven de grachten cirkelen. Verder is er een grote braderie langs de grachten en gezellige Dixieland muziek. Het eveneens jubilerende piratenkoor de Meppeler Muiters verzorgt een optreden bij de Gasgracht.

Op zondag gaan de Oude Glorie leden een Solexrit maken door Drenthe en Meppel. Ze worden opgehaald door een klassieke bus van het Noordelijk Busmuseum en gaan voorzien van pothelm en leren jas toeren door Drenthe. Langs de grachten is er een gezellige braderie, en in het centrum zijn winkels geopend. Al winkelend kunt u genieten van looporkesten en op pleinen kunt van nostalgische fietsen, oude bromfietsen bekijken en zijn er speciaal voor de kinderen oude carrousels.

Op maandagmorgen vertrekt een groot deel van de vloot voor een tocht over de Overijsselse Vecht. Maandag avond wordt in Dalfsen overnacht, op dinsdag middag komt de vloot aan in Ommen, waar ligplaats genomen wordt op de stuurboordoever van de Vecht voor Hotel de Zon.
Provincie:
Tag(s):