dinsdag, 22. april 2008 - 9:07

De Maand van de Vrijheid

Provincie

Een maand in het teken van vrijheid, verdraagzaamheid en respect. Dat is de Maand van de Vrijheid! In mei van dit jaar wordt alweer de negende editie georganiseerd. Alle activiteiten staan in het teken van de Vier Vrijheden (Four Freedoms): vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

De Maand van de Vrijheid wordt gecoördineerd door een werkgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van de provincie Zeeland, het Bevrijdingsfestival Zeeland, COS Zeeland, Scoop, Zeeuwse Bibliotheek en de werkgroep Four Freedoms Awards.

De activiteiten vinden plaats tussen 5 en 30 mei. Op 5 mei wordt 's morgens begonnen met de Van Randwijklezing door professor Henk Vonhoff in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. 's Middags is er het Bevrijdingsfestival Zeeland met niet alleen muziek op de podia maar ook Reflexionz of Freedom, georganiseerd door en voor jongeren. Een programma vol muziek, cabaret, discussies, politiek en sport. Ook dit jaar belooft het weer een spektakel te worden.

Het muziekprogramma start met een optreden van DJ Ferry Corsten. Verder optredens van ondermeer Moke, Gare du Nord en The Opposites.

Op 24 mei is in Middelburg de uitreiking van de Four Freedoms Awards. Op 30 mei wordt De Maand afgesloten met de Nacht van de Vrijheid in Podium 't Beest in Goes met muziek, literatuur en discussie. Presentator is Prem Radhakishun. Verder zullen onder meer de schrijver Rodaan Al Galidi en de groep BEEF optreden.

Rodaan heeft daarvóór op een tiental scholen voor voortgezet onderwijs en ROC's, van Tholen tot Oostburg, literaire presentaties verzorgd. Hij deelt daarbij aan de leerlingen een, door hem speciaal in het kader van De Maand van de Vrijheid geschreven, bundel uit met als titel 'IJsjes in alle kleuren'.

Ook geeft Rodaan Al Galidi twee openbare lezingen, op 20 mei in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg en 22 mei in de Openbare Bibliotheek in Terneuzen (aanvang in beide gevallen 20.00 uur).

Tussen 5 en 30 mei vinden nog tal van activiteiten plaats, zoals debatten, films, lezingen, projecten op scholen en tentoonstellingen.

Voor meer informatie en een actueel overzicht van de activiteiten: www.maandvandevrijheid.nl
Provincie:
Tag(s):