woensdag, 30. januari 2008 - 16:15

"De Ramp in de Lübecker Bocht"

Groningen

Met een financiële bijdrage steunt de gemeente Groningen de uitgave van het boek “De Ramp in de Lübecker Bocht – Nederlanders op de Cap Arcona, Thielbek en Athen�. Met dit gebaar onderstreept het gemeentebestuur van Groningen zijn betrokkenheid bij de slachtoffers en de overlevenden van het voormalige Noord-Duitse concentratiekamp Neuengamme nabij Hamburg.

In dat kamp zaten tijdens de oorlog ongeveer 250 Groningers gevangen. Van deze groep Groningers zijn 184 mensen in Neuengamme omgekomen, daaronder 14 slachtoffers ten gevolge van de ramp in de Lübecker Bocht. De gemeente Groningen steunde eerder - in 2005 - de uitgave van het boek “Nederlanders in Neuengamme�, dat algemeen gezien wordt als een monument in boekvorm voor de meer dan 5000 Nederlanders die omkwamen in het nazi-concentratiekamp Neuengamme.

De belangstelling voor de geschiedenis van de concentratie- en vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog neemt toe. Zo werd afgelopen weekend in Nederland massaal aandacht besteed aan de Holocaust Memorial Day. De Verenigde Naties kozen in 2005 27 januari uit om de Holocaust en andere genociden te herdenken. Die dag werd gekozen omdat op 27 januari 1945 het nazi-vernietigingskamp Auschwitz bevrijd werd.
Provincie:
Tag(s):