maandag, 27. oktober 2008 - 9:51

De Vries brengt kort bezoek aan Kosovo

Den Haag

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries brengt maandag een bezoek aan de Nederlandse militairen in Kosovo die deelnemen aan de KFOR (Kosovo Force) en EULEX (European Union Rule of Law Mission) missies. Met het bezoek rondt de staatssecretaris zijn rondreis langs Nederlandse militairen op de Balkan af. Eerder deze maand bezocht hij de militairen in Bosnië-Herzegovina.

De KFOR van de NAVO is verantwoordelijk voor het verzorgen van een veilige leefomgeving in Kosovo. De huidige KFOR-sterkte is ongeveer 17.000 man die verdeeld zijn over vijf Task Forces. De Nederlandse militaire bijdrage is beperkt tot vier staffunctionarissen, twee inlichtingenexperts en twee personen voor het KFOR hoofdkwartier.

De EULEX Kosovo missie is een Europees Rule of Law missie gericht op het ontwikkelen van de Kosovaarse rechtstaat. De missie ondersteunt de Kosovaarse autoriteiten bij de ontwikkeling van een multi-etnisch, onafhankelijk justitie- en politieapparaat en een douanedienst. Hier zijn momenteel twintig Nederlanders werkzaam, waaronder de Koninklijke Marechaussees en ambtenaren van Defensie, Justitie en politie.
Provincie:
Tag(s):