donderdag, 14. februari 2008 - 14:15

Defensie hervat laagvlieg-oefeningen Maas en Waalgebied

Staatssecretaris Jack de Vries heeft besloten dat de noodzakelijke laagvliegoefeningen met helikopters van de Koninklijke Luchtmacht in het Maas en Waalgebied met ingang van 18 februari onder beperkende voorwaarden kunnen worden hervat.

Reden hiervoor is dat er geen aanwijzingen zijn dat er een structurele oorzaak is voor het ongeval van 12 december waarbij een Apache gevechtshelikopter tegen een hoogspanningskabel is gevlogen.

De staatssecretaris lichtte zijn besluit gisteravond toe in de Gasthuiskapel in Zaltbommel tijdens een bijeenkomst met de burgemeesters van de Maas en Waal regio en de klankbordgroep Laagvlieggebied Maas en Waal. Ondanks het feit dat er geen verhoogd veiligheidsrisico bestaat voor de bevolking en de vliegers, gelden voor het laagvliegen wel tijdelijk extra beperkende voorwaarden. De laagvliegtrainingen die voor een beperkt deel in Nederland worden uitgevoerd zijn voor de vliegers ter voorbereiding op daadwerkelijke inzet onmisbaar.

In afwachting van de lopende onderzoeken dienen helikopters in het gehele laagvlieggebied Maas en Waal de hoogspanningsmasten en -kabels op een hoogte van ten minste 30 meter te passeren. Tevens zullen de helikopters aan weerszijden van hoogspanningsmasten en -kabels ten minste 100 meter afstand bewaren.

Ook zullen tijdens het zogeheten sluipvliegen helikopters niet onder hoogspanningskabels doorvliegen. Deze tijdelijke beperkingen worden in het oefenprogramma voor het Maas en Waalgebied verwerkt. Om de veiligheidsrisico´s structureel nog verder te verkleinen zal Defensie de vliegkaarten voor het hele land aanpassen, waardoor hoge obstakels nog duidelijker herkenbaar zijn voor de vliegers.
Provincie:
Tag(s):