woensdag, 10. december 2008 - 15:51

Defensie neemt nieuw Infanterie Gevechtsvoertuig in gebruik

Amersfoort

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries is maandag 15 december aanwezig bij de officiële ingebruikname van de CV90 op de Bernhard kazerne in Amersfoort. Tijdens de introductie van het nieuwe infanterie gevechtsvoertuig draagt de directeur van de Defensie Materieelorganisatie de eerste vijf exemplaren over aan de Commandant Landstrijdkrachten.

De CV90 neemt samen met de Fennek en de Boxer de taken over van de huidige YPR pantservoertuigen, waarvan het bestand na vele jaren dienst aan vervanging toe is.

Defensie heeft gekozen voor deze combinatie van moderne voertuigen, zodat de Koninklijke Landmacht optimaal is toegerust voor haar taken in het volledige spectrum van operationeel optreden, van humanitaire noodhulp tot inzet bij een grootschalig conflict.

Defensie schaft in totaal 192 CV90’s aan waarvan er acht zijn bedoeld voor opleiding en training van militairen. Eerdere versies van de CV90 zijn al in gebruik bij de krijgsmacht van Zweden, Noorwegen, Finland, Zwitserland.

Nederland is naast Denemarken op dit moment het enige land dat een CV90 met een 35 mm kanon in gebruik neemt. Tijdens de bijeenkomst maakt de staatssecretaris een proefrit in de hagelnieuwe CV90.
Provincie:
Tag(s):