dinsdag, 8. april 2008 - 16:50

Defensie oefent met 'Sperwer' boven Veluwe

Apeldoorn

Een Sperwer, een onbemand verkenningsvliegtuig van de Koninklijke Landmacht, zal woensdag 9 april voor het eerst buiten militaire oefenterreinen boven Nederland gaan vliegen tijdens een oefening. Dit heeft het ministerie van Defensie dinsdag laten weten.

De oefenvlucht vindt plaats boven de Veluwe tussen 13.00 en 17.00 uur. De Sperwer wordt tijdens deze eerste vlucht begeleid door een Alouette III helikopter van de luchtmacht.

De vlucht vindt plaats in het kader van de samenwerking tussen het ministerie van Defensie en andere overheidsinstanties. Hierbij ondersteunt Defensie waar nodig civiele autoriteiten bij calamiteiten en de handhaving van de openbare orde.

Speciale dag- en nachtcamera
Het verkenningsvliegtuig is voorzien van een speciale camera die zowel overdag als ´s nachts te gebruiken is. Daarmee kan het bijvoorbeeld ontruimde stadsdelen vanuit de lucht onder observatie houden en verdachte personen ongezien volgen.

Landing met parachute
Na de lancering vanaf een speciale vrachtwagen kan de Sperwer een vooraf bepaalde route afleggen, maar het kan ook met de hand op afstand worden bestuurd. Na afloop van een missie landt het toestel aan een parachute. Sperwers zijn ook in Afghanistan gebruikt ter ondersteuning van de Nederlandse Task Force in Uruzgan.
Provincie:
Tag(s):