maandag, 8. december 2008 - 22:00

Delegatie uit Zuid-Afrika legt tegel Tegen Zinloos Geweld

Emmen

Een delegatie uit Zuid-Afrika heeft maandag samen met leerlingen van het Carmel College voor het gemeentehuis in Emmen aan het Raadhuisplein een tegel van de Stichting Tegen Zinloos Geweld gelegd. De delegatie werdt op het gemeentehuis in Emmen ontvangen door wethouder Jumelet. Het bezoek aan de gemeente is in het kader van de campagne "Wapen Jezelf Met Woorden", een nauwe samenwerking van de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld met Oxfam Novib en de Zuid-Afrikaanse partner 'Gun Free South Africa'.

In mei en juni van dit jaar volgden de leerlingen van het Carmel College in Emmen een unieke serie lessen, verzorgd door een gastdocent van de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld (LSTZG). De leerlingen uit Nederland hebben daarvoor meerdere keren virtueel contact gehad met leerlingen en docenten uit Zuid-Afrika. Nu ging deze ontmoeting in het echt plaatsvinden.

Doel van het uitwisselingsprogramma is het delen van ervaringen en ideeën over veiligheid in de leefomgeving van jongeren. De leerlingen wisselen ervaringen en ideeën uit over hoe zij omgaan met veiligheid. De oorsprong van het programma komt uit Zuid-Afrika: de LSTZG heeft het toepasbaar gemaakt op de Nederlandse situatie.

De Zuid-Afrikaanse delegatie is maandag ontvangen op het gemeentehuis in Emmen, de dagen hierna brengen de Zuid-Afrikanen een bezoek aan de politie Drenthe (afdeling Jeugdzorg), bureau Halt, de Penitentiaire Inrichting in Ter Apel en uiteraard aan de verschillende scholen die de gastlessen hebben gevolgd.

Van 2005 tot eind 2008 heeft de LSTZG met financiële ondersteuning van Oxfam Novib, het project "Wapen Jezelf Met Woorden" uitgevoerd om jongeren te stimuleren na te denken over hoe zij zelf een veilige leefomgeving tot stand kunnen brengen. Hierbij wordt geleerd van de ervaringen in Zuid-Afrika. In de afgelopen 3 jaren heeft de LSTZG meer dan 970 gastlessen gegeven op 119 middelbare scholen door heel Nederland. Het Carmel College in Emmen is hier één van.

Op donderdag 11 december vindt in Den Haag de eindpresentatie plaats van het project Wapen Jezelf Met Woorden.
Provincie:
Tag(s):