zaterdag, 27. september 2008 - 18:15

Demonstratie tegen kraakverbod

Utrecht

Een paar honderd actievoerders uit het hele land hebben vandaag in de Utrechtse binnenstad gedemonstreerd tegen het kraakverbod dat de politiek wil invoeren.

De partijen CDA, de ChristenUnie en de VVD willen een kraakverbod invoeren. Wanneer het verbod ingaat kunnen gevangenisstraffen worden gegeven tot bijna drie jaar. In het initiatiefwetsvoorstel dat naar de Raad van State is gestuurd kunnen gemeenten ook langdurige leegstaande panden makkelijker verhuren.

Volgens de kraakbeweging is het kraken juist een wapen in de strijd voor betaalbare woonruimte en tegen leegstand en speculatie. Een kraakverbod zou leiden tot meer leegstand en duurdere woningen.

De PvdA en vier grote gemeenten zien niks in de plannen van de drie partijen. Zij pleiten voor financiële sancties tegen eigenaren om zo de leegstand aan te pakken.

Enkele jaren geleden werd ook al met een kraakverbod gedreigd. Dat is toen net afgeblazen. De demonstratie van vandaag verliep rustig. Ook al hadden enkele rechts extremisten zich in de stoet weten te krijgen.
Provincie:
Tag(s):