zaterdag, 15. november 2008 - 22:07

Demonstratie tegen kraakverbod in Emmen

Emmen

Tientallen leden en sympathisanten van de kraakbeweging in Emmen gingen zaterdagmiddag de straat op. De reden voor dit protest was het op handen zijnde kraakverbod. Het CDA heeft onlangs een voorstel ingediend om kraken strafbaar te maken, vanwege de zogenaamde verharding van de beweging. Volgens de kraakgroep is het verbod overbodig aangezien de wet al in het aanpakken van excessen voorziet. Een kamermeerderheid heeft al ingestemd met het wetsvoorstel.

Een luid protest moet te kennen geven dat de sociaal bewogen jongeren zich niet zomaar laten verbieden. Het protest in Emmen ging om één uur van start vanaf Huize Spoorloos in Emmen en ging door het centrum en omliggende wijken van Emmen.

Woordvoerder van de kraakgroep Arthur Bobbink: `Wanneer kraken verboden wordt zal zowel de woningnood als de leegstand stijgen. Leegstaande panden kunnen echter prima benut worden als woonruimte, evenals er sociale- en culturele projecten gehuisvest kunnen worden.`

In Emmen is zo`n drie jaar geleden Huize Spoorloos gekraakt. Dit project bleek het begin te zijn van een nieuwe generatie krakers in de gemeente. Een weggeefwinkel, voedselbank, muziekavonden en een veganistisch eetcafé vonden hun oorsprong bij deze groep idealisten. Sindsdien heeft de kraakgroep zo`n tien gebouwen gekraakt. De gemeente Emmen behoort tot de 24 grotere gemeenten van Nederland, en die hebben zich evenals de vier grootste gemeenten uitgesproken tegen een kraakverbod.
Provincie:
Tag(s):