zaterdag, 15. november 2008 - 22:02

Demouge helpt Willem II in Den Haag aan driepunter

(Elfvoetbal) Een doelpunt van Frank Demouge in de vijfde minuut van de blessuretijd bleek in Den Haag voldoende om Willem II aan een driepunter te helpen tegen ADO. De spits van de Tilburgers, die geen moment goed in de wedstrijd zat, krulde vanaf de hoek van het strafschopgebied de bal in de kruising, buiten het bereik van invaller-doelman Boy Waterman. Met zijn negende goal van het seizoen kreeg een wedstrijd die geen winnaar verdiende, dan toch een winnaar: Willem II.

Het zag er in Den Haag 95 minuten lang naar uit dat de punten na een saai duel eerlijk verdeeld zouden worden onder de nummer dertien (ADO Den Haag) en negen (Willem II) van de Eredivisie. Tot uitgespeelde kansen kwam het in het stadion van ADO Den Haag anderhalf uur lang niet en goalgetter Demouge van Willem II leek ook zijn dag niet te hebben. De Nijmegenaar maakte veel overtredingen, was slordig in zijn aannames en kon geen moment gevaar stichten voor het doel van ADO Den Haag. Zijn directe tegenstanders Christian Kum en Csaba Horváth hadden alles onder controle. Op één moment na. De bal was in het bezit van Demouge, die met een bekeken uithaal zijn ploeg de tweede uitzege van dit seizoen bezorgde.

Dat was zuur voor ADO Den Haag, dat alleen al op basis van de getoonde strijdlust een punt had verdiend. Ook was het vervelend voor doelman Boy Waterman, die een paar minuten eerder in de ploeg was gekomen bij de Hagenaars. Noodgedwongen, want eerste keus Robert Zwinkels werd groggy afgevoerd na een pittig luchtduel met verdediger Danny Schenkel van Willem II. De enige bal die Waterman op zich af zag komen, moest hij uit het net vissen.

Tijdens de eerste dertig minuten van de wedstrijd had Willem II weinig in te brengen tegen ADO Den Haag, dat veel meer inzet en vechtlust toonde dan de spelers van de bezoekende ploeg uit Noord-Brabant. Trainer Andries Jonker van de Tilburgse ploeg zag zich genoodzaakt om linksback Leonardo Veloso al na 26 minuten te wisselen. De Braziliaanse verdediger werd dolgedraaid door ADO-rechtsbuiten Hursut Meric en kon hem alleen maar afstoppen door overtredingen te maken. Dat kwam de Zuid-Amerikaan al snel op een gele kaart te staan. Daarna kon Jonker eigenlijk maar één ding doen: wisselen. Rens van Eijden mocht het vervolgens opnemen tegen de Haagse dribbelaar en deed dat stukken beter dan Veloso, hoewel ook hij een gele kaart kreeg van scheidsrechter Ben Haverkort.

Ook Ibad Muhamadu stond niet lang op het veld in Den Haag. De spits van de Tilburgers kreeg te maken met hamstringklachten en werd na 28 minuten vervangen door de rappe aanvaller Sergio Zijler.

Dankzij de zege op ADO Den Haag rukt Willem II op naar de zevende plaats in de Eredivisie. Dat is best verrassend, aangezien veel insiders voor aanvang van het seizoen voorspelden dat Willem II in de onderste regionen van 's lands hoogste voetbaldivisie zou eindigen. ADO Den Haag ging in de Eredivisie dit seizoen spetterend van start (zes uit twee), maar doet het de laatste tijd beduidend minder goed. De ploeg van trainer André Wetzel verloor nu al vijf competitieduels op rij. De laatste competitiezege van de ploeg uit de Residentie dateert van 17 oktober. Toen waren de geelgroenen met 2-0 te sterk voor FC Volendam, dat op de laatste plaats van de ranglijst staat.