woensdag, 30. januari 2008 - 21:46

Den Haag pleit voor minder regels in Winkeltijdenwet

Den Haag

Aanscherping van de Winkeltijdenwet om de koopzondag aan banden te leggen is overbodig. Dat schrijft het Haagse college van burgemeester en wethouders aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken.
Den Haag vindt dat gemeenten juist meer in plaats van minder vrijheid moeten krijgen om te bepalen of en hoeveel koopzondagen er zijn. Het Haags college reageert daarmee op het kabinetsvoorstel om de Winkeltijdenwet aan te passen.

Belanghebbenden als werkgeversorganisaties, gemeenten en vakbonden kunnen daarop tot 1 februari 2008 commentaar geven. Volgens het wetsvoorstel mogen alleen gemeenten met ‘substantieel toerisme’ meer dan twaalf koopzondagen per jaar organiseren. Bovendien moeten zij goede argumenten aanvoeren voor die extra koopzondagen, laten zien dat zij de belangen zorgvuldig afwegen en dat burgers voldoende mogelijkheden hebben om hun mening te geven.

Wethouder Henk Kool (Economie) vindt dit overbodig. “Extra voorwaarden voegen niets toe. Gemeenten wegen alle verschillende belangen als werkgelegenheid, economische bedrijvigheid en leefbaarheid al tegen elkaar af als zij een besluit nemen. In de besluitvorming zijn ook mogelijkheden voor inspraak, bezwaar en beroep vastgelegd�, aldus Kool.

Wethouder Frits Huffnagel (Toerisme): “Gemeenten zijn prima in staat om zelf te bepalen of ze de winkels willen toestaan op zondag open te zijn. Voor Den Haag geldt dat we dat graag willen voor zowel de bewoners als de bezoek
Provincie:
Tag(s):