vrijdag, 23. mei 2008 - 6:50

Derde internationale streektaal-conferentie

Rilland

Dialect is slecht voor de carrière van mijn kind! Dialect hoort niet thuis op school. Dialect moet bestreden worden.Hebben we niet al genoeg te doen in het onderwijs? Voor mijn kind alleen Engels. Hoe moeten we met onze dialecten omgaan?

De derde internationale streektaalconferentie op 6 juni in 't Klooster van Rilland zet de voors en tegens van dialectgebruik voor u op een rij.

Dialect als de taal op schoot heeft al veel terrein verloren en de hoop dat vervolgens de school er wat meer aan gaat doen lijkt ijdel, want daar is de school niet voor. Maar moeten we het domein van de secundaire socialisatie zo maar prijsgeven?

Er gebeurt al het een en ander op sommige basisscholen in Nederland en Vlaanderen, maar is dat voldoende? Welke argumenten zijn er voor en welke tegen dialect?

En als ouders met tegenargumenten komen? Wat zijn nu precies de wetenschappelijke argumenten voor en tegen dialect in de opvoeding, in de primaire (de schoot) dan wel de secundaire socialisatie (de school)? En hoe gaan de scholen tegenwoordig met de lokale dialecten en streektalen om?

De vorige edities van de streektaalconferenties vonden plaats in Maastricht (zuidoost) en in Noordwolde (Fr.) (noordoost). Het zuidwesten van Nederland biedt een mooi geografisch complement, vlakbij de rijksgrens, en op de grens van Brabant en Zeeland.

Het evenement wordt georganiseerd door Veronique De Tier (Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland), Jos Swanenberg (Erfgoed Brabant) en Roeland van Hout (Radboud Universiteit Nijmegen).
Provincie:
Tag(s):