vrijdag, 7. november 2008 - 17:52

Derde type Blauwtong in Nederland aangetroffen

Ophemert

Er zijn 2 runderen uit België naar Nederland vervoerd die besmet zijn met Blauwtong type 1. Dit betekent dat na type 8, en een vaccinvirus type 6, nu een derde type blauwtong in Nederland is geconstateerd. Dit heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vrijdagmiddag 7 november bekendgemaakt.

Sinds enige tijd geldt in België een verhoogde waakzaamheid voor runderen uit het Franse restrictiegebied voor blauwtong type 1 en 8. Bij dit onderzoek is geconstateerd dat twee runderen met een besmetting van blauwtong type 1 vanuit Frankrijk, via België, op 8 oktober 2008 naar Nederland zijn gekomen.

Gelders bedrijf geblokkeerd
De twee runderen zijn uit het Waalse Flobecq overgebracht naar een bedrijf in Ophemert, Gelderland. Het bedrijf is geblokkeerd en de twee runderen zijn geëuthanaseerd.

Onderzoek
De overige dieren op het bedrijf worden vandaag onderzocht op Blauwtong type 1. Alle dieren in een cirkel van 1 kilometer eromheen worden maandag onderzocht. Alle testresultaten zijn in de loop van volgende week bekend, meldt het LNV.
Provincie:
Tag(s):