maandag, 15. december 2008 - 16:15

'Derrick'-acteur Horst Tappert overleden

Hilversum

De Duitse acteur Horst Tappert die jarenlang als politieman Derrick in de gelijknamige Duitse misdaadserie heeft gespeeld is zaterdag 13 december in München op 85-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Ursula heeft dit vandaag aan de Duitse media meegedeeld.

Accountant
Horst Tappert werkte aanvankelijk als accountant bij een theater. Daar werd hij snel enthousiast voor het acteerwerk en vanaf 1946 volgde hij acteerlessen. Na jarenlang als amateuracteur te hebben gespeeld in de theaters van onder meer Göttingen, Bonn en München, werd hij in 1967 professioneel acteur.

Hoewel hij eind jaren vijftig al zijn televisiedebuut had gemaakt, vond zijn televisiedoorbraak plaats in 1966 toen hij een belangrijke rol speelde in de driedelige Krimi-serie Die Gentlemen bitten zur Kasse.

De komende jaren zou hij in meer misdaadfilms spelen. In 1974 kreeg hij de hoofdrol in de Krimi Derrick, als hoofdinspecteur Stephan Derrick, bijgestaan door zijn trouwe assistent inspecteur Harry Klein gespeeld door Fritz Wepper). De serie duurde 281 afleveringen en Derrick werd een internationaal succes. De serie werd op televisie uitgezonden in 104 landen.

'Geen spoed, wel politie'
Begin 21ste eeuw speelde Tappert in de Nederlandse reclamecampagne 'Geen spoed, wél politie' bij de introductie van een nieuw landelijk alarmnummer. In de reclame werd hij neergezet als een gepensioneerde Derrick die tijdens het bakken van een braadworst met zuurkool steeds telefonisch wordt lastiggevallen door mensen die iets bij de politie willen melden.
Categorie:
Tag(s):