zaterdag, 5. april 2008 - 9:10

Dertig zaken opgelost met de aanhouding van 12 verdachten

Coevorden

De politie Coevorden heeft met de aanhouding van 12 verdachten dertig zaken opgelost in de Zuid-Oost Drenthe. Het gaat om strafbare feiten zoals brandstichting, inbraak en vernieling in Veenoord en Nieuw Amsterdam.

De verdachten, in de leeftijd van 18 tot 21 jaar, komen uit Nieuw Amsterdam, Veenoord en Zandpol en konden geen duidelijk reden aangeven voor het overtreden van de wet. Tijdens het plegen van de strafbare feiten verkeerden zij onder invloed van harddrugs. Zij hebben de strafbare feiten in verschillende samenstellingen gepleegd; het meerendeel was toen minderjarig. Alle verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld en moeten nog voor de rechter verschijnen en zal wordt openlijke geweldpleging ten laste worden gelegd.

De jongeren worden van de volgende strafbare feiten verdacht:

Het stichten van brand bij groentekratten op een veilingterrein in 2003 in Nieuw Amsterdam (door de brand ontstond ook gevaar voor mensen: dichtbij lagen namelijk drie mensen in een caravan in te slapen)

Het stichten van brand bij een woonboot in 2005 aan de Industrieweg in Veenoord

Het laten ontploffen van een ‘croftybom’ in 2006 aan de Vaart ZZ in Nieuw Amsterdam

Het stichten van brand in een kledingcontainer in 2007 aan de Vaart ZZ in Nieuw Amsterdam

Diefstal van gereedschap uit een container bij de A37

Het vernielen van ruiten van woningen aan de Vaart ZZ in Nieuw Amsterdam

Het vernielen van fietsen en een abri in de wijk Bargeres

Daarnaast zijn eind 2006/begin 2007 de banden lek gestoken van meer dan 90 personenauto’s. De auto’s stonden o.a. geparkeerd aan de Jagerslaan, de Schooldijk en de Ringlaan in Nieuw Amsterdam. Ondanks vele oproepen aan de inwoners, heeft de politie de verdachten niet in de kraag kunnen vatten. Wel kregen wij meerdere tips over mogelijke daders, maar niemand was bereid dit officieel te verklaren tegenover de politie. Tijdens het verhoor van de verdachten wisten de agenten ook deze feiten aan de verdachten te koppelen.

De schade van de brand op het veilingterrein bedraagt € 275.000,-. Het schadebedrag van de leegstaande boot was na de brand € 26.000,-. Ook de vernielingen aan de auto’s zijn een enorme schadepost voor de gedupeerden. Een groot deel van de schade zal op de verdachten worden verhaald.
Provincie:
Tag(s):