zaterdag, 3. mei 2008 - 11:17

Diefstal met geweld en bedreiging opgelost

De Kiel

Met de aanhouding van drie mannen en een vrouw heeft de politie een diefstal met bedreiging en geweldpleging opgelost. De inbraak vond plaats in juli 2007 in een woning in De Kiel. Eén van het hen wordt verdacht van de inbraak en de geweldpleging. De andere drie van medeplichtigheid.

In de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 juli 2007 werd de 61-jarige bewoner van een woning aan de Rolderstraat in De Kiel wakker van zijn blaffende hond. Toen de man poolshoogte ging nemen in zijn huis, liep hij een inbreker tegen het lijf. Er ontstond een worsteling in de woning waarbij de inbreker gebruik maakte van een stroomstootwapen. Bovendien stak hij de bewoner in zijn hals met een mes. De dader ging er vandoor en liet diverse sporen achter, waaronder een mes.

De 59-jarige bewoonster heeft de politie gealarmeerd. De bewoner is ter behandeling naar het ziekenhuis gegaan. Gezien de omstandigheden gaat het redelijk goed met de man. Hij deed aangifte van diefstal en bedreiging. Uit de woning werden diverse goederen weggenomen waaronder een grote hoeveelheid sieraden. Het schadebedrag bedraagt enkele tienduizenden euro’s.

Direct na het incident is de politie gestart met het onderzoek. Ter plaatse is onder meer technisch sporenonderzoek verricht. De dag erna hebben agenten een buurtonderzoek gehouden. Meerdere mensen zijn gehoord in deze zaak. Tijdens het onderzoek heeft de politie gebruik gemaakt van verschillende opsporingsmiddelen. Zo hebben rechercheurs een compositietekening laten maken van de inbreker. Een combinatie van recherchetechnieken heeft geleid tot de aanhouding van de verdachten. Hierbij kunt u denken aan technisch bewijsmateriaal (zoals DNA sporen) en tips die op verschillende manieren bij de politie zijn binnengekomen. Zo weet de politie dat één van de verdachten rond het tijdstip van de inbraak in de buurt is geweest van de ‘plaats incident’. Hij kreeg die nacht namelijk een bekeuring omdat zijn auto niet APK gekeurd was.

In februari 2008 zijn een 46-jarige man uit Winschoten en een 44-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats aangehouden. De twee zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal met geweld en bedreiging. Kort daarna zijn een 40-jarige man uit Schoonoord en een 42-jarige vrouw uit Valthermond aangehouden op verdenking van medeplichtigheid. De drie mannen zitten nog in voorlopige hechtenis. Zij verschijnen op 9 mei voor de meervoudige stafkamer. De vrouw is inmiddels in vrijheid gesteld, maar niet verdachte af. Zij zal zich nog voor de rechter moeten verantwoorden.

Twee verdachten in het onderzoek De Kiel zijn ook verdachten in een andere zaak. Op 30 augustus werd ingebroken in een woning aan de Energiestraat in Klazienaveen. Uit de woning werd voor enkele duizenden euro’s aan geld en sieraden weggenomen. Dankzij een getuige konden agenten twee verdachten, een 46-jarige man en een 47-jarige man uit Winschoten, op heterdaad aanhouden. Beiden zijn ingesloten voor verhoor. Een derde verdachte, een 40-jarige man uit Schoonoord, wist met een klein deel van de buit weg te komen. Hij is later gehoord en heeft inmiddels bekend. De 46-jarige man en de 40-jarige man zijn beiden verdachten in het onderzoek De Kiel. Na verhoor met betrekking tot deze zaak stonden ze weer op vrije voeten. Enkele maanden later werden de twee weer aangehouden in de zaak De Kiel. Er is proces-verbaal opgemaakt. Beide zaken worden gelijktijdig behandeld tijdens de rechtszitting.
Provincie:
Tag(s):