vrijdag, 18. januari 2008 - 17:40

Dierenactivisten demonstreren bij Harlan

Horst

Betogers van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) hielden vrijdam een demonstratie aan de poort van dierfokkerij Harlan in Horst. Zo’n 20 betogers riepen ‘gewapend ‘met megafoon en spandoeken leuzen richting het bedrijfsgebouw van Harlan. Met onder meer ‘stop vivisectie’ en ‘Harlan moordenaars’ probeerden de betogers hun afschuw van dierproeven duidelijk te maken. De demonstratie aan de Kreuzelweg verliep rustig. Wel is een 22-jarige man uit Vught aangehouden. Hij hield zich niet aan de regels van de organisatie en bevond zich buiten het gebied waar gedemonstreerd mocht worden, zo meldt de politie.

Dierfokkerij Harlan zou dieren gaan leveren aan het toekomstige ScienceLink park, dat aan de A73 in Venray gevestigd zou worden. In het bedrijvenpark Sciencelink zouden onder meer proefdieronderzoek worden uitgevoerd. Nadat Projectontwikkelaar Van der Looy rond de jaarwisseling bekend maakte zich terug te trekken uit het bedrijvenpark, is de komst van ScienceLink onzeker geworden.

Ook in een andere dierensector is vandaag verheugd gereageerd op een initiatiefvoorstel vanuit de Tweede Kamer. De Tweede Kamerleden Van Velzen (SP) en Waalkens (PvdA) hebben hun initiatiefwetsvoorstel ingediend om een einde te maken aan de nertsenfokkerij in Nederland. In de praktijk komt dit er tevens op neer dat er vanaf deze week een groeistop voor de sector geldt. Bont voor Dieren is blij met de rem op de onstuimige groei van deze dieronvriendelijke sector, zo laat de stichting weten.

Het wetsvoorstel bepaalt dat degenen die na 17 januari 2008 een nertsenfokkerij hebben overgenomen, in principe niet in aanmerking komen voor het overgangsrecht. Wanneer er geen sprake is van bijzondere omstandigheden heeft de overdracht van een nertsenfokkerij na 17 januari 2008 tot gevolg dat de verkrijger van het bedrijf na inwerkingtreding van het wetsvoorstel niet in aanmerking komt voor de overgangstermijn en de nertsenfokkerij moet beëindigen. Als het parlement instemt met een uiteindelijk verbod houdt de sector in 2018 helemaal op te bestaan.
Provincie:
Tag(s):