donderdag, 7. februari 2008 - 9:54

Digiraad wil diploma veilig internet

Den Haag

Jongeren moeten een diploma halen zodat ze weten wat de risico's zijn van internet. Dat schrijft de Digiraad in een advies dat 6 februari 2008 is aangeboden aan staatssecretaris Heemskerk.

De raad denkt dat verantwoord omgaan met nieuwe media een onderdeel zou moeten worden van onderwijs. Scholieren plaatsen nu massaal filmpjes op YouTube en bouwen websites. Dat juicht de raad toe, maar het zou goed zijn als ze weten welke effecten hun activiteiten op internet kunnen hebben. Ze zouden bekend moeten worden met regels voor privacy en copyright. Kinderen kunnen dan beter beoordelen wanneer iets niet in de haak is, bijvoorbeeld als ze chatten met iemand die zich anders voordoet dan hij is.

Ook op lerarenopleidingen zou meer aandacht moeten komen voor kinderen en nieuwe media. De Digiraad gaat daarom in 2008 een ronde maken langs lerarenopleidingen om leraren in opleiding te laten zien wat internet biedt voor hun lesprogramma’s. Zo kunnen satellietbeelden van internet een verrijking zijn van de Aardrijkskundelessen.
Categorie:
Tag(s):