dinsdag, 8. juli 2008 - 14:08

Dijksma verhoogt subsidie taalles

Den Haag

Staatssecretaris Dijksma stelt 4 miljoen euro extra beschikbaar voor basisscholen die de taal- en leesprestaties van hun leerlingen willen verbeteren. Een speciale subsidieregeling voor taal- en leesonderwijs is dit voorjaar ruim overtekend. Staatssecretaris Dijksma spreekt van een groot succes: “Uit de vele aanmeldingen blijkt het enthousiasme van de scholen om van taal- en leesonderwijs een prioriteit te maken.�

In overleg met de PO-Raad besloot Dijksma om extra te investeren in taalonderwijs. In totaal duizend scholen gaan de komende drie jaar samenwerken om hun taal- en leesonderwijs te verbeteren. Ruim duizend scholen dienden een aanvraag voor de subsidieregeling in, terwijl aanvankelijk voor slechts 425 scholen middelen beschikbaar waren. Dijksma over de extra investeringen: “Als kinderen niet goed kunnen lezen en schrijven, lopen ze een achterstand op die ze jaren met zich mee slepen.� Scholen kunnen het geld gebruiken voor bijvoorbeeld het professionaliseren van leerkrachten op het gebied van taal en lezen, het interpreteren en gebruiken van de leerlingresultaten en de inhuur van specialisten bij het kiezen en gebruiken van een goede leesmethode.

De taalverbetertrajecten maken deel uit van de Kwaliteitsagenda Primair Onderwijs. De kwaliteitsagenda bevat ambitieuze doelstellingen van het kabinet en het onderwijsveld om de onderwijsopbrengsten blijvend te verbeteren. Goed taal- en rekenonderwijs vormen een belangrijk onderdeel.
Provincie:
Tag(s):