maandag, 4. augustus 2008 - 16:47

Dode vissen door defect rioolgemaal

Amsterdam

In het weekend van 2 en 3 augustus 2008 zijn er dode vissen aangetroffen in de wijk Buikslotermeer. De oorzaak van de sterfte is een defect aan een rioolgemaal. Door het defect is er rioolwater in het oppervlaktewater terecht gekomen. Rioolwater is schadelijk voor de vissen. Het onttrekt zuurstof aan het systeem, met als gevolg vissterfte.

Inmiddels hebben de waterbeheerders, Waternet en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, acties ondernomen in overleg met het stadsdeel Amsterdam-Noord en de Amsterdamse Hengelsportvereniging.

In de avond van zondag 3 augustus 2008 is het gemaal gerepareerd zodat er geen rioolwater meer in het oppervlaktewater stroomt. De dode vissen worden opgeruimd, de hoeveelheid vis wordt geregistreerd

Om het vuile water af te voeren is een 16 meter lange damwand geplaatst en wordt het vuile water in het riool terug gepompt. Vers water zal van buiten de polder worden aangevoerd. Het storing- en meldingsysteem van de gemalen wordt geëvalueerd om in de toekomst soortgelijke problemen te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):