dinsdag, 26. februari 2008 - 8:26

"Doemscenario" voor brandweer

Regio

De brandweerkorpsen van 's-Gravenpolder en Kapelle hebben maandagavond een gezamelijke oefening gehouden ism een officier van dienst. Als oefenlocatie werd het kassencomplex van de firma Seasun aan de Kreekweg in Kapelle gebruikt.De voorzijde van dit bedrijf valt onder het gebied van korps Kapelle, terwijl de achterzijde valt onder het gebied van 's-Gravenpolder.

De samenwerking tussen beide korpsen onder leiding van een OVD en het vergroten van de kennis van het kassencomplex waren de voornaamste doelen van deze oefening.

Daarnaast waren er nog een aantal operationele doelen opgesteld voor, manschapen, bevelvoerders en ovd.

Bij de oefening werd uitgegaan van het volgende scenario:

Door onbekende reden is er brand uitgebroken bij een laadstation voor een veegmachine in de emballagehal. De kleine maar felle brand breidt zich al snel uit naar naast gelegen kartonnen dozen.

De brand wordt al snel gedetecteerd door de brandmeldinstallatie waarop een medewerker van het bedrijf polshoogte gaat nemen. Deze onderneemt nog een bluspoging met de slanghaspel maar dit mislukt.
De medewerker besluit dan om te proberen de veegmachine achter uit de hal te redden, maar door de rook raakt hij onwel en valt bewusteloos neer.

In een naastgelegen hal zijn 2 medewerkers bezig met vaten waarin zich een zeer bijtende stof bevind.Gealarmeerd door de brandmelding springt één van de medewerkers van de heftruck af om zijn collega in de emballagehal te gaan helpen.Hij vergeet echter om de heftruck stil te zetten, waardoor deze met z'n lepels tegen een bak met zeer brandbare stof terecht komt. Hierdoor ontstaat lekkage.

Het vat met de bijtende stof valt eveneens van de lepels en slaat ook lek.
De andere medewerker die geschrokken naar de brand kijkt rijdt met zijn heftruck de te hulp snellende medewerker aan waardoor deze bekneld komt te zitten.

De oefening was rond 21.00 uur afgelopen.
De korpsen en ovd konden terugzien op een leerzame oefenavond.
Provincie:
Tag(s):