dinsdag, 20. mei 2008 - 13:09

'Doorbraak' in Puttense moordzaak

Putten

De politie spreekt dinsdag 20 mei van een 'doorbraak' in de ‘Puttense moordzaak’ met de arrestatie van een 33-jarige man die verdacht wordt van de moord op Christel Ambrosius. Het DNA van de man, die op het moment van de moord 18 jaar was en in Putten woonde, zou volgens de politie matchen met het aangetroffen DNA op het lichaam van de toen 23-jarige Christel. Het DNA van de man zat in de databank omdat hij in 2005 was veroordeeld voor mishandeling. Christel Ambrosius werd 9 januari 1994 dood aangetroffen in de woonkamer van haar oma.

Goede vriendin
Volgens Nataschja van der Stelt, een goede vriendin van Christel die onlangs een boek schreef over de onopgeloste moord, heeft zij vanmorgen van de politie Gelderland te horen gekregen dat er een verdachte man is aangehouden waarvan het DNA matched met het DNA van materie die destijds op het lichaam van Christel werd aangetroffen.

Van der Stelt zei dit dinsdagmiddag voor BNR radio. Het is op dit moment nog onduidelijk of de recent aangehouden verdachte reeds eerder ' in beeld' is gekomen als verdachte in deze zaak.

Slepende zaak lange tijd ‘muurvast’
Op 16 juni 2006 maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat er een doorstart werd gemaakt in het opsporingsonderzoek naar de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius. Dit gebeurde onder meer naar aanleiding van een gemaakte analyse van alle tot dan toe uitgevoerde opsporingshandelingen.

Rapport Posthumus
In het onderzoek werden de aanbevelingen uit het rapport Posthumus, die zijn uitgewerkt in het Verbeterprogramma van politie en OM, meegenomen. Zo werd onder meer tijdens het onderzoek tegenspraak worden georganiseerd. De familie van het slachtoffer is daarvan destijds n kennis gesteld.

Naar aanleiding van de vrijspraak door het Gerechtshof in Leeuwarden op 24 april 2002 van de twee eerder veroordeelde mannen kwam het onderzoek naar de verkrachting van en de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius op 9 januari 1994 in Putten weer terug bij het arrondissementsparket Zutphen.

Vrijspraak verdachten
Na de vrijspraak werd een nieuw opsporingsonderzoek gestart. Door de teamleden werden in de afgelopen periode ruim 3300 verklaringen opgenomen en tijdens een DNA vergelijkend onderzoek hebben 1780 mensen hun medewerking verleend.

Een uitzending van Opsporing Verzocht in maart 2005 leverde tientallen nieuwe tips op die werden nagetrokken. Diverse externe deskundigen waren als adviseur betrokken bij dit team.

Het politieteam kreeg veel medewerking van de Puttense bevolking om tot de oplossing van dit misdrijf te komen. Ondanks alle inspanningen had dit tot nu toe geen resultaat opgeleverd. Mogelijk kan de zaak nu wel volledig worden opgelost.

Review
Gezien de ernst van het gepleegde strafbare feit, de ontstane maatschappelijke onrust en het uitblijven van het gewenste resultaat is reeds eerder tevens een zogeheten review uitgevoerd met betrekking tot het opsporingsonderzoek.

Een review is een analyse van de gemaakte opsporingshandelingen. Hierbij wordt onder meer gekeken of er gezien de huidige stand van de wetgeving, de wetenschap of de techniek aanvullende onderzoekshandelingen te verrichten zijn. De review is uitgevoerd door van buiten het regiokorps en het parket komende deskundigen van politie en OM, aangevuld met externe deskundigen.

Doorstart
Op basis van de uitkomsten van de review en de aanbevelingen die het reviewteam heeft gedaan is in juni 2006 besloten om het opsporingsonderzoek door te starten met een nieuw team. Politie en OM wilden hiermee zeker stellen dat alle mogelijke opsporingshandelingen – ook in het licht van ontwikkelingen van wetgeving, wetenschap en techniek – waren en sinds de doorstart zou worden verricht.

Voorgeleiding
De politie kreeg in april 2008 van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ) de resultaten van de match tussen het DNA van de verdachte en DNA-materiaal uit het onderzoek van de Puttense moordzaak. De 33 jarige verdachte die nu in Delft woont, zal op vrijdag 23 mei 2008 worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen.
Provincie:
Tag(s):