dinsdag, 1. april 2008 - 17:28

Douane onderschept Surinaamse zangvogels

Schiphol

Op luchthaven Schiphol zijn zaterdag 29 maart door de Douane twee tassen onderschept met daarin tientallen zangvogels uit Suriname. De tassen waren gevuld met groenten, waaronder tien transportkooitjes zaten verstopt. Van de 81 zangvogels waren er 17 dood.

Een opsporingsambtenaar van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft gezien de omvang en de ernst van de smokkel het onderzoek van de Douane overgenomen. Twee verdachten werden aangehouden voor verhoor en de levende vogels zijn voor verzorging ondergebracht bij een opvangcentrum. Tegen de twee verdachten, een man en vrouw uit Suriname, is proces-verbaal opgemaakt.

De 81 vogels, voornamelijk Picolets en Twatwa’s, zijn gesmokkeld omdat ze in Suriname zijn beschermd en dus niet gevangen en uitgevoerd mogen worden. Veel van dergelijke vogels worden gebruikt voor zangwedstrijden. De nog levende vogels zullen na revalidatie zomogelijk worden teruggezonden naar Suriname. Eerder zijn door de Douane en de AID al dergelijke smokkelzendingen van Surinaamse zangvogels op Schiphol onderschept.
Provincie:
Tag(s):