maandag, 10. november 2008 - 13:07

Dreigende ontvoering kind en straatroof door vrouw verzonnen

Den Haag

De aangifte van een weerzinwekkende straatroof die een 21-jarige Haagse donderdag 6 november bij de politie deed blijkt geheel verzonnen te zijn. Dat is dit weekeinde gebleken uit onderzoek door de recherche. De vrouw heeft toegegeven dat de beroving nooit heeft plaatsgevonden. Politie Haaglanden zal de kosten van het onderzoek op haar verhalen. Dit heeft de politie maandag 10 november bekendgemaakt.

De vrouw verklaarde donderdag dat zij die middag tussen 15.50 en 16.00 uur met haar 2-jarige dochter in de kinderwagen vanuit de Venestraat het winkelgebied de ‘Haagse Bluf’ in liep, toen zij van achteren werd belaagd door twee mannen, die haar portemonnee opeisten.

Toen zij dat weigerde, werd haar een mes op de keel gezet. Het slachtoffer gaf vervolgens haar portemonnee, waarop de daders ook haar pincode eisten. Omdat de vrouw niet snel genoeg reageerde, zouden de mannen hebben gedreigd haar dochter mee te ontvoeren als zij de code niet gaf. Toen de vrouw daarop de code gaf en de mannen ervandoor gingen, gooiden zij de kinderwagen met de peuter omver, aldus de vrouw

Twijfels
Direct na de aangifte begon de recherche van Bureau Karnebeek een groot onderzoek. Gelet op de ernst van de zaak en het feit dat er in eerste instantie geen enkele aanleiding was om aan het verhaal van de vrouw te twijfelen, formeerde de politie een vijfkoppig rechercheteam.

Al snel ontstonden er wél twijfels over het waarheidsgehalte van de verklaring van de vrouw. Zo bekeken rechercheurs beveiligingsbeelden van camera’s in het winkelgebied ‘Haagse Bluf’. Daarop was de vrouw wel te zien, maar werd de beroving niet waargenomen.

Ook was op de beelden niemand te zien die voldeed aan het – zeer specifieke – signalement dat de vrouw had opgegeven. Om alles uit te sluiten werden de beelden zowel op de ‘wintertijd’ als op de oude ‘zomertijd’ bekeken. In beide gevallen leverde dat onderzoek niets op.

Tijdens een reportage in het journaal van de regionale televisiezender RTV West op vrijdag 7 november riep de politie getuigen op om te reageren. Daarop kwam geen enkele reactie binnen. Ook plaatsten winkeliers en omstanders tijdens de uitzending vraagtekens bij het verhaal van de vrouw.

De vrouw is op de avond van 7 november door de politie voor een tweede keer verhoord. Daarop bezocht zij nog diezelfde avond samen met de recherche de locatie van de beroving en gaf zij hen aanwijzingen en informatie over de gebeurtenissen van de dag ervoor.

Reconstructie
Zondag 9 november voerden rechercheurs een zogenoemde reconstructie uit. Met een stopwatch werd de door de vrouw geschetste overval in tijdsfases doorgenomen en vergeleken met de opgenomen beelden. Hieruit concludeerde het team dat de door de vrouw verklaarde beroving en bedreiging met ontvoering onmogelijk kon hebben plaatsgevonden op de door de vrouw genoemd plaats en tijd.

Toen rechercheurs de vrouw zondagmiddag met hun bevindingen confronteerden reageerde zij in 1e instantie verbolgen. Uiteindelijk bekende zij de hele aangifte te hebben verzonnen. De vrouw verklaarde dat zij de valse aangifte had opgegeven, omdat zij eerder op de dag zou zijn gerold van haar portemonnee. Het is niet duidelijk of deze verklaring op waarheid berust. De vrouw heeft van de zakkenrollerij in elk geval geen aangifte gedaan.

Aangifte en claim
De politie maakt proces-verbaal op tegen de vrouw wegens het doen van een valse aangifte. Op dit misdrijf staat een maximale gevangenisstraf van een jaar of een geldboete van maximaal 6700 euro.

Daarnaast gaat het Korps de gemaakte uren van de rechercheurs verhalen op de Haagse. Vijf rechercheurs zijn drie dagen volcontinu bezig geweest met het opsporingsonderzoek. Het te verhalen bedrag bedraagt circa 4.000 euro.
Provincie:
Tag(s):