dinsdag, 23. september 2008 - 20:29

Drenthe koploper duurzaamheid

Hoogeveen

Tijdens het Minisymposium Duurzaam Inkoop hebben zeven Drentse gemeenten afgesproken voortaan duurzame producten te gaan kopen. Samen met drie gemeenten, die eerder al deze belofte deden, komt Drenthe nu op ruim 80% deelname. Daarmee is de Provincie Drenthe landelijk koploper op het gebied van Duurzaam Inkopen bij gemeenten.

De gemeenten Aa en Hunze, Assen, Coevorden, Hoogeveen, Noordenveld, Westerveld en De Wolden én STAMM, Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling in Drenthe, ondertekenden de Verklaring van Duurzame Inkoop. Samen spraken ze af over twee jaar minstens 75 procent duurzaam in te kopen. In 2015 moet dit honderd procent zijn. Dit betekent dat alle inkopen en aanbestedingen moeten voldoen aan landelijk door SenterNovem vastgestelde milieu- en duurzaamheidsvoorwaarden. Het gaat bijvoorbeeld om de arbeidsomstandigheden bij de productie in ontwikkelingslanden. De gemeenten Tynaarlo, Meppel en Midden-Drenthe en de Provincie Drenthe tekenden al eerder de Verklaring.

Het minisymposium werd georganiseerd door de Milieufederatie Drenthe en COS Noord-Oost. Op de bijeenkomst werden tal van producten getoond die voldeden aan de duurzaamheidscriteria. De zestig aanwezige wethouders, raadsleden en inkopers werden getrakteerd op een catwalk. Fabrikanten toonden hun producten, zoals bedrijfskleding met het Ecolabel en het keurmerk van de Fair Wear Foundation. Ook werden duurzame financiële producten geshowd en kwamen er verantwoorde schoonmaakmiddelen over de catwalk voorbij paraderen. Verder was er uitgebreid aandacht voor duurzaam hout en duurzame mobiliteit. Wethouder Alex Langius van de gemeente Assen gaf hierbij het goede voorbeeld door op de witte dienstfiets deel te nemen aan de catwalk.

Tijdens het symposium werden de eerste exemplaren van de brochure "Duurzaam Inkopen: het kan; het werkt!" in Drenthe uitgereikt. In deze brochure van de Provinciale Milieufederaties staan voorbeelden uit de praktijk van Duurzaam Inkopen. Het voorwoord is van Jacqueline Cramer, minister van Ruimte en Milieu.
Provincie:
Tag(s):