woensdag, 18. juni 2008 - 21:50

Drentse gemeenten samen goedkoper uit met GFT-afval

Regio

De gemeenten Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Tynaarlo en Westerveld hebben samen de verwerking van hun groente-, fruit- en tuinafval per 1 januari 2009 voor vijf jaar gegund aan Essent Milieu Noord in Wijster.Door gezamenlijk aan te besteden hebben ze een scherpe prijs in combinatie met goede milieuprestaties kunnen bedingen. De negen gemeenten zijn gemiddeld 2 à 3 tientjes per ton afval goedkoper uit.

Op de Europese aanbesteding schreven drie belangstellende partijen in. De gemeenten hebben de aanbiedingen van de drie bedrijven getoetst op de combinatie prijs en milieuprestatie.

Essent rolde als beste uit de bus door de korte transportafstand in combinatie met een gunstige prijs. Wat betreft verwerkingstechniek scoorde Essent op milieugebied het minst hoog, maar Essent toonde zich wel bereid de komende jaren inspanningen te verrichten om de milieuprestatie te verbeteren.

De twee andere afvalbedrijven die een aanbieding indienden liggen ver buiten Drenthe. Zij vielen buiten de boot bij de beoordeling van de combinatie transportafstand (hogere CO2-uitstoot) en prijs.

De gemeenten besparen over de totale contractperiode van vijf jaar ongeveer € 6,5 miljoen. Met de gescheiden inzameling van het GFT wordt over de totale looptijd 24.000 ton CO2-reductie behaald.
Provincie:
Tag(s):