zondag, 24. februari 2008 - 9:41

Drentse vereniging ’t Aol Volk viert feest

Emmen

- De Drentse verenging ’t Aol Volk bestaat dit jaar zestig jaar en dat werd zaterdag gevierd met een druk bezochte receptie bij Hotel Van der Valk in Emmen. Onder de aanwezigen waren ook burgemeester Bijl en wethouder Thalens van de gemeente Emmen om de jubilerende vereniging te feliciteren. Burgemeester Bijl verraste de vereniging door deze uit te roepen tot Emmbasadeur van de gemeente Emmen. Drie nog steeds actieve leden van de vereniging werden door de burgemeester extra in het zonnetje gezet en kregen een Koninklijke onderscheiden opgespeld. Tina Bouwmeester van de toneelgroep en Lien Harms van de dansgroep werden Lid in de Orde van Oranje Nassau en Watze Steensma van de dansgroep werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zestig jaar geleden op 24 februari 1948 kwamen 29 mannen en vrouwen bij café Groothuis aan de Markt in Emmen bijelkaar om de Drentse vereniging ’t Aol Volk op te richten. Het doel van de vereniging was en is nog steeds het bewaren van de Drentse Cultuur en folklore zoals dit naar voren komt in kleding, taal en dans.

De belangstelling voor activiteiten die de vereniging ieder jaar organiseert is erg groot, zo bezoeken jaarlijks zo’n tienduizend mensen de 25 toneeluitvoeringen die door de vereniging in diverse theaters in het land worden opgevoerd. De jeugd- en kinderdansgroep hebben zelf in het buitenland grote bekendheid. Er is ondermeer gedanst op festivals in Ierland, Noorwegen, Hongarije, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland, België, Duitsland en onlangs nog in Frankrijk. De voordrachtwedstrijd in het Drents dialect voor kinderen tot en met 16 jaar trekt ook ieder jaar een vol theater in Emmen.

Ook werd tijdens de receptie het jubileumboek gepresenteerd over 60 jaar ’t Aol Volk “Een toekomst uit het verleden�. ’s Avonds was er voor de vrijwilligers een feestavond georganiseerd. Op 16 en 17 mei zal er in theater De Muzeval in Emmen een jubileumrevue worden opgevoerd, “Niks is Aold en Niks in Nei� met sketches, zang, dans en muziek.
Provincie:
Tag(s):