zondag, 5. oktober 2008 - 18:47

Drie nieuwe virusstammen in griepvaccin

Voor het eerst in twintig jaar bevat het griepvaccin drie nieuwe virusstammen. Europa wapent zich hierdoor tegen een griepvirus afkomstig uit Australië dat ook hier voor veel griepslachtoffers zou kunnen zorgen. Dit maakte het Nederlands Vaccinatie Instituut bekend.

Een netwerk van laboratoria over de hele wereld geeft de vier WHO samenwerkende centra voor griep (Atlanta, Londen, Melbourne en Tokio) de mogelijkheid de circulerende virussen te identificeren. De vaccins worden elk jaar aangepast zodat de meest recente griepvirussen in het vaccin voor het volgende jaar zitten. De autoriteiten van elk land geven hun goedkeuring aan de stammen die gebruikt worden in hun land.

Dode virussen
Het griepvaccin bevat meestal drie verschillende typen geïnactiveerd virus. De virussen worden gekweekt in bevruchte kippeneieren, vervolgens gedood en gezuiverd alvorens het vaccin wordt gemaakt. Omdat de virussen geïnactiveerd (dood) zijn, kun je van een griepprik geen griep krijgen. Wel is het mogelijk dat mensen, ondanks de griepvaccinatie, toch griep krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze al besmet waren toen ze de prik kregen, of dat de griepvirussen die rondwaren niet helemaal goed matchen met de stammen die in de griepvaccins gebruikt worden. Is de match niet perfect, dan betekent dat overigens niet dat de griepprik zinloos is. Het vaccin beschermt dan toch nog tegen de meest ernstige gevolgen van griep en zorgt ervoor dat de griep minder heftig verloopt.

Beter matchen
De drie meest voorkomende griepvirussen die meestal in de griepvaccins gebruikt worden zijn twee gevaarlijke A-stammen en een minder gevaarlijke B-stam. Meestal is slechts een van de drie stammen nieuw dat jaar. In het begin van dit jaar liet het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) al weten dat meer dan de helft van de griepvirussen die rondwaren, niet meer matchen met de stammen in het griepvaccin van vorig jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was het hiermee eens en besloot dat er dit jaar een heel nieuw griepvaccin moest komen, met stammen die het vorig jaar niet gebruikt zijn om het vaccin te maken.
Categorie:
Tag(s):