zaterdag, 4. oktober 2008 - 15:26

Driekwart van de huizen-bezitters vreest daling huizenprijzen

Uithoorn

Bijna driekwart van de huizenbezitters denkt dat de huizenprijzen gaan dalen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis onder 746 huizenbezitters.

Eigenaren zijn vooral bang voor hogere hypotheeklasten gevolgd door waardedaling van hun huis. Volgens Eigen Huis is zo’n kwart van de huiseigenaren kwetsbaar voor de rentestijging en waardedaling. Dat wil niet zeggen dat deze groep automatisch in de problemen komen, aldus de vereniging.

Zaterdag werd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) voor het eerst landelijk een Open Huizen Dag georganiseerd. Zo’n 35.000 koopwoningen konden vrij worden bezichtigd.

Een van die woningen is een hoekwoning in de Amstelhoek die al vanaf januari dit jaar te koop staat voor een markt conforme prijs. Echter zijn bij die woning in het rustig gelegen dorpje onder de rook van Amstelveen maar twee huizenhoppers wezen kijken.

Of de Open Huizen Dag is geslaagd en door hoeveel mensen koopwoningen zijn bezocht, daar kon een woordvoerder van de NVM zaterdagmiddag na afloop nog niets over zeggen.

Volgens de zegsman “is de woningmarkt in Nederland wonderwel niet stilgevallen, maar we kunnen niet uitsluiten dat de kredietcrisis ook gevolgen kan hebben voor de Nederlandse huizenmarkt. Banken zijn wel voorzichtiger geworden met het verstrekken van hypotheken. Hierdoor is het aantal transacties het afgelopen jaar wel afgenomen�. Wat vandaag wel duidelijk werd, is dat de verkoper van de eengezinswoning in de Amstelhoek na sluiting van deze eerste Open Huizen Dag met een koopwoning, een volle pot koffie en niet aangesneden cake is blijven zitten.
Categorie:
Tag(s):