zaterdag, 22. november 2008 - 23:04

Droge knal van Knol verpest Doetinchems feestje

(Elfvoetbal) De Graafschap heeft zichzelf, in de strijd tegen degradatie, een slechte dienst bewezen. De Superboeren kwamen in een degradatiekraker tegen Sparta Rotterdam op een 3-1 voorsprong, maar gaven een zeker lijkende overwinning in de tweede helft weg. Een kopbal van Arne Slot (3-2) en een goed geplaatste vrije trap van verdediger Ruud Knol in de derde minuut van de blessuretijd leverden de Rotterdammers op het nippertje een punt op: 3-3.

Eerder hadden de Achterhoekers zich nog knap weten te herstellen van een valse start. Charles Dissels bracht Sparta Rotterdam op 0-1, waarna Stephan Keller (1-1, kopbal en 2-1, dropkick) de wedstrijd op z'n kop zette. Jordy Buijs scoorde vlak voor rust de derde goal van het team van Henk van Stee, dat in de Eredivisie voorlaatste staat en in de tweede helft met tien man moest spelen, nadat captain Joost Volmer een rode kaart had gekregen.

Nog nooit in zijn profloopbaan scoorde de Zwitserse verdediger Keller twee keer in één wedstrijd, maar juist in de met het oog op degradatie zo belangrijke wedstrijd tegen Sparta Rotterdam flikte hij het. Eerst was er een knappe kopbal, Keller was in een luchtduel te sterk voor verdediger Knol en maakte de 1-1, en daarna een prachtige dropkick in de kruising. Met die pegel bracht de oud-speler van onder meer RKC Waalwijk, FC Zürich en Xamax Neuchatel de Superboeren op een voorsprong van 2-1.

Een fraaie knal van De Graafschap-middenvelder Jordy Buijs leverde de 3-1 op. Ook die bal vloog in de linkerhoek buiten bereik van doelman Harald Wapenaar tegen de touwen. Keller leek dankzij die, in elk geval voor zijn doen, unieke prestatie uit te groeien tot man van de wedstrijd. Tot in de voorlaatste minuut van het spannende duel verdediger Knol zich bemoeide met het nemen van een vrije trap. De ex-Vitessenaar krulde het speeltuig buiten bereik van doelman Erik Heijblok in de goal van De Graafschap en trakteerde de Superboeren daarmee op een flinke kater: 3-3.

Dat er vier keer werd gescoord in de eerste helft, was een logisch gevolg van het opportunistische spel van de thuisploeg en de ruimte die de bezoekers daardoor kregen. Het aantal schoten in het eerste gedeelte van de wedstrijd was niet op twee handen te tellen. Namens de Doetinchemmers waagden Rogier Meijer, Steve de Ridder, Keller en invaller Peter Jungschläger doelpogingen.

Ook de Rotterdammers zaten wat aanvallen betreft niet stil tijdens het eerste gedeelte van de wedstrijd. Na missers van Kevin Strootman en Rydell Poepon sloeg Charles Dissels toe. Een fabuleuze balaanname van die aanvaller zorgde er niet alleen voor dat zijn directe tegenstander Resit Schuurman werd uitgeschakeld, maar ook dat Dissels zelf de diepte in kon dribbelen. Dat deed de aanvaller naar behoren. Hij omspeelde keeper Heijblok zoals een échte spits dat behoort te doen en kon vervolgens de bal in het verlaten doel schuiven: 0-1. Voor Dissels betekende het alweer zijn vierde treffer van dit seizoen en dat maakt hem op dit moment de clubtopscorer van de Kasteelclub.

Breed glimlachend kwamen de spelers en de technische staf van De Graafschap de kleedkamer uit, maar amper een minuut later veranderden die grote grijnzen in boze blikken. Aanvoerder Joost Volmer liet zich geweldig kennen, door een flinke schop uit te delen aan aanvaller Edouard Duplan van Sparta. De domme actie van de ervaren captain had alles te maken met het feit dat spits Geert den Ouden een meter of 75 verderop groggy op het veld lag na een hard duel met Poepon. Dat was scheidsrechter Richard Liesveld ontgaan. Wat de arbiter wél zag, was de smerige overtreding van de aanvoerder. Liesveld, die er bekend om staat rap kaarten te trekken, toverde een rode prent tevoorschijn: Volmer moest vertrekken. Daarmee dupeerde de centrale verdediger zijn teamgenoten, die al snel na de uitsluiting van de sterkhouder een tweede tegentreffer moesten incasseren. Het doelpunt werd gemaakt door middenvelder Arne Slot, die de bal op een presenteerblaadje kreeg van de Franse flankspits Duplan: 3-2.

In de slotfase zette Sparta Rotterdam nog eens flink aan, in de hoop er op z'n minst een gelijkspel uit te slepen. Trainer Foeke Booy bracht vers aanvallend bloed -- Joshua John voor Duplan en Falkenburg voor Poepon -- en zag zijn ploeg knokken voor elke grasspriet. Heel veel kansen leverde het de Rotterdammers niet op, daar in de Achterhoek. De Graafschap speelde compact en áls het dan al eens tot een Zuid-Hollandse doelpoging kwam, dan was er van scherpte zelden sprake. Verdediger Knol schoot over en Yuri Rose kopte de bal over, waarna Knol zich revancheerde bij de vrije trap die hij omzette in de 3-3. Tot overmaat van ramp voor De Graafschap belandde in de vierde minuut van de blessuretijd een door Joep van den Ouweland geschoten bal op de lat en kon de ingevallen Argentijnse spits Hugo Bargas van dichtbij de bal niet in het lege doel schuiven.

Door de puntendeling blijft De Graafschap op de voorlaatste plaats van de Eredivisie staan. Het team van trainer Van Stee heeft nu acht punten verzameld; één meer dan hekkensluiter FC Volendam, dat gisteren met 3-1 won van Roda JC. Sparta Rotterdam is op de dertiende plaats blijven staan. De club uit Spangen heeft nu net zoveel punten als rivaal Feyenoord, maar de stadionclub heeft één wedstrijd minder gespeeld dan de Kasteelheren.