donderdag, 22. mei 2008 - 17:06

Drugsrunners uit de Randstad bespioneren politie

Maastricht

Drugsrunners uit de Randstad die in Zuid-Limburg op agressieve wijze toeristen naar drugspanden loodsen, bespioneren de politie. Een woordvoerster van de politie bevestigde donderdagmiddag dit bericht in de Limburgse kranten.

„Alles wat wij bij hen doen, doen zij ook bij ons�, zegt Philippe Huinen, leider van het zogeheten Nomen-project van de politie Limburg-Zuid tegen de grote overlast van drugsrunners.

De runners posten bij politiebureaus en informeren elkaar wanneer een politiewagen uitrukt voor een inval in een drugspand. Daarnaast noteren ze kentekenplaten van de politieauto’s.

Het kwam aan het licht toen de politie een taxi doorzocht en een lijst aantrof met kentekens van onopvallende politiewagens.

Bij hun werkzaamheden op zoek naar nieuwe klanten worden door de runners vaak twee voertuigen ingezet. In de volgauto zitten mensen achterstevoren die voortdurend om zich heen kijken of er politie in de buurt is. Als ze zien dat ze worden gevolgd, schieten ze er met grote snelheden vandoor.�

Zuid-Limburg gaat sinds anderhalf jaar gebukt onder runners die de leefomgeving er niet beter op maken. Bij de A2 worden kopers die op zoek zijn naar drugs, veelal buitenlanders, gedwongen van de weg gereden om bij hun in een pand even verderop drugs te kopen. Daarbij schuwen ze het gebruik van vuurwapens niet.

De politie zal de komende periode extra controles gaan uitvoeren bij grensovergangen. Donderdagmiddag is op de A2 een controle gestart bij de grensovergang Maastricht in de richting van Luik. Tot laat in de avond houden de Belgische en Nederlandse politie een preventieve fouilleeractie. Daarmee hoopt men meer te weten te komen waar het spul wordt gehaald.

Van 26 tot 30 mei zal in Kerkrade een reeks van seminars plaatsvinden voor politiemedewerkers van de Euroregio. Daar zal onder andere gesproken worden over grensoverschrijdend politieoptreden, dat er in de toekomst voor moet zorgen dat bijvoorbeeld drugsrunners sneller kunnen worden gepakt.

Burgemeester van Leers van Maastricht spreekt binnenkort met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie over meer geld voor extra agenten om de overlast te bestrijden.
Provincie:
Tag(s):